Strijdvaardige Tratnik derde in tiende etappe Giro d’Italia

Strijdvaardige Tratnik derde in tiende etappe Giro d’Italia

Jan Tratnik is boven op Bocca della Selva als derde gefinisht. De 34-jarige Sloveen had een lange tijd zicht op de ritzege in de Giro d’Italia, maar hij moest uiteindelijk Romain Bardet en ritwinnaar Valentin Paret-Peintre voor zich dulden in de slotkilometers.

Voor aanvang van de tweede Giro-week zag Team Visma | Lease a Bike met Olav Kooij een belangrijke pion de ronde verlaten. De winnaar van de negende etappe werd tijdens de rustdag ziek. “Het is natuurlijk een grote domper voor ons”, reageert ploegleider Marc Reef op Kooij’s opgave. “Etappes winnen was ons hoofddoel en Olav was daarvoor heel belangrijk. Zijn valpartij in de tweede etappe was al een tegenslag, maar toen we met hem de sprint in Napels wisten te winnen, smaakte dat natuurlijk naar meer. Het is zuur voor ons, maar vooral voor Olav zelf. Hij had maanden toegewerkt naar zijn eerste Grote Ronde. Al blijven we er zeker voor gaan. Met Cian Uijtdebroeks staan we goed geplaatst in het klassement en hij draagt nog steeds de witte jongerentrui. Verder zullen er kansen blijven komen in de etappes voor vluchters.”

Het peloton vertrok dus zonder Kooij vanuit het historische Pompeï voor 142 kilometer richting aankomstplaats Cusano Mutri. De streep werd getrokken op de top van de Bocca della Selva, een achttien kilometer lange beklimming van eerste categorie. In aanloop naar de Camposauro, de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag, vormde zich een ruime kopgroep met daarin Tratnik. De Sloveen en zijn medevluchters kregen enkele minuten van het peloton, dat de dagzege links liet liggen.

Met nog 35 kilometer te gaan besloot Tratnik te anticiperen met oog op de lange slotklim. Tratnik reed gauw een voorsprong van een minuut bijeen, maar de Franse achtervolgers Bardet en Paret-Peintre bleven druk zetten. De Team Visma | Lease a Bike-renner werd uiteindelijk bijgehaald door de twee achtervolgers op twee kilometers van de streep.

"Na alle pech die we al kenden, toonden we opnieuw veerkracht"

Jan Tratnik

“Ik wist dat ik met betere klimmers onderweg was, dus daarom besloot ik om te anticiperen”, reageert Tratnik na afloop. “Met nog vier kilometer te gaan begon ik de vermoeidheid in de benen te voelen. Toen ik achterom keek, zag ik ze snel naderen. Het werd uiteindelijk een strijd tot de meet om mijn derde plaats te behouden, maar ik kan tevreden terugblikken op deze prestatie. Na alle pech die we al kenden, toonden we opnieuw veerkracht. Er komen nog kansen en die zullen we proberen te grijpen.”

In de groep der favorieten beleefde Cian Uijtdebroeks een moeilijk moment in het ultieme slot. De 21-jarige leider van het jongerenklassement moest enkele seconden prijsgeven aan zijn concurrenten, maar hij blijft ook na vandaag vijfde in het algemene klassement. “Het was een zware dag in het peloton. De andere klassementsploegen maakten het ons niet makkelijk. Op sommige momenten zat ik iets te ver achteruit op de belangrijke momenten. Op het eind voelde ik met niet super fris. Iedereen heeft een mindere dag in een grote ronde. Als dit mijn mindere dag bleek te zijn, ben ik tevreden dat mijn verlies zo beperkt blijft. Dit was zeker geen drama”, besluit de Belg.

Gerelateerde updates