Team Jumbo-Visma beëindigt historisch seizoen met rit- en eindzege Gree-Tour of Guangxi

Team Jumbo-Visma beëindigt historisch seizoen met rit- en eindzege Gree-Tour of Guangxi

Olav Kooij en Milan Vader hebben Team Jumbo-Visma een geweldig slot van het wegseizoen gegeven. Kooij won de zesde etappe van de Gree-Tour of Guangxi na een fotofinish. Vader schreef het eindklassement van de Chinese rittenkoers op zijn naam.

Vader pakte de leiding in het algemeen klassement na zijn ritzege op dag vier. De rode leiderstrui gaf hij niet meer uit handen in de laatste twee etappes. De ritzege en het eindklassement in China betekenden de eerste profzeges voor de 27-jarige renner. “Dit is echt geweldig, ik kan niet meer wensen op dit moment. Hoe de ploeg ervoor heeft gevochten deze week. Dat het allemaal zo uitpakt is echt onwerkelijk”, aldus een dolgelukkige Vader.

“Dit scenario heb ik altijd in mijn hoofd gehouden na de val”, vertelt Vader, doelend op zijn zware crash in de Ronde van het Baskenland begin april 2022. “De artsen gaven destijds aan dat ze al blij waren dat ik überhaupt weer op een fiets kon zitten. Mijn motivatie was zo groot om weer terug te keren op mijn oude niveau. Een ritzege en het eindklassement hier in China, mijn eerste profzeges: dit wilde ik al zo lang.”

"Dit is scenario heb ik altijd in mijn hoofd gehouden na de val, ik wilde dit al zo lang"

Milan Vader

Sportief directeur Merijn Zeeman: “Milan heeft voor zijn leven moeten knokken vorig jaar. Anderhalf seizoen later wint hij het eindklassement van een World Tour-wedstrijd. Dat is heel bijzonder. We hebben Milan een kans gegeven bij onze ploeg en zijn heel intensief met hem aan de slag gegaan. Zijn coach Tim Heemskerk is al jarenlang met hem bezig om de transitie vanuit het mountainbiken naar het wegwielrennen te maken. Dat hij hier zo zijn tweede seizoen bij ons team afsluit is echt heel bijzonder én ook totaal onverwachts. Een hele mooie verrassing.”

"Dit is veruit het beste seizoen ooit wat dit team gereden heeft, werkelijk fantastisch"

Merijn Zeeman

Naast het succes van Vader boekte de jarige Kooij in Guilin alweer zijn dertiende zege van het seizoen. Het duurde even voordat duidelijk was wie de slotrit in Guilin naar zich toegetrokken had. Een fotofinish gaf uitsluitsel. “Ongelofelijk, dit is echt fenomenaal. De doelstelling voor het seizoen met Olav was om tien zeges te boeken, maar hij pakt hier alweer zijn dertiende”, vertelt Zeeman. “Olav is van de eerste lichting van ons Development Team. Hij heeft zich ontwikkeld van een jong talent tot een internationale topsprinter. Daar zijn we heel erg trots op binnen de ploeg.”

De successen van Kooij en Vader brengen het seizoenstotaal van Team Jumbo-Visma op een historisch aantal van 69 zeges en daarmee is het de ploeg met de meeste overwinningen dit wielerjaar. “Tel daar nog de EK-zege van Christophe Laporte bij op en dan kom je op 70”, aldus de sportief directeur. “Dit is veruit het beste seizoen ooit wat dit team gereden heeft. We schreven al geschiedenis door de drie grote rondes in één jaar te winnen. En nu na de week in China bereiken we een historisch aantal van 70 overwinningen.”

“Hier zijn eigenlijk gewoon geen woorden voor”, gaat een blije Zeeman verder. “Het is echt een ongekend seizoen, werkelijk fantastisch. We zijn altijd een bescheiden en nederig team, maar dit is absoluut wel iets om even bij stil te staan. We zijn hier ontzettend trots op.”

Gerelateerde updates