Team Jumbo-Visma trekt ten aanval in vijfde etappe Tour de France

Team Jumbo-Visma trekt ten aanval in vijfde etappe Tour de France

Jonas Vingegaard heeft in de vijfde etappe van de Tour de France uitstekende zaken gedaan in het algemeen klassement. De Deen trok ten aanval, finishte als vijfde en pakte veel tijd op meerdere klassementsmannen. In het algemeen klassement staat Vingegaard nu op de tweede plaats achter ritwinnaar Jai Hindley.

Aan het begin van woensdagmiddag klonk het startschot in Pau voor de eerste bergetappe van de 110e editie van de Tour de France. Team Jumbo-Visma was erg alert na de snelle start. De Nederlandse wielerformatie was present in de kopgroep waar ook enkele klassementsmannen actief waren, met Wout van Aert, Tiesj Benoot en Christophe Laporte. Daarmee werd de druk op de concurrentie opgevoerd.

Op de eerste twee beklimmingen van de dag hielden de klassementsmannen hun kruit nog droog, maar op de Col de Marie Blanque ontplofte de wedstrijd toen Hindley wegsprong. In het uitgedunde peloton daarachter trok Vingegaard ten aanval na goed werk van Sepp Kuss.

“Ik zag dat Tadej Pogacar niet meteen reageerde. Jonas had meteen een gat en toen moest hij blijven gaan”, aldus de Amerikaan. Kuss vervolgt: “Ik heb alles gedaan wat ik kon. Toen ik op de top van de Marie Blanque in het wiel van Pogacar bovenkwam was het verschil met Jonas al enorm. Jonas was echt aan het vliegen. Het was een goede etappe van de hele ploeg.”

"Ik ben erg blij dat ik nu al zoveel tijd pak op een aantal klassementsmannen"

Jonas Vingegaard

Vingegaard eindigde uiteindelijk als vijfde op een halve minuut achter winnaar Hindley en pakte ruim een minuut op de meeste klassementsmannen. “Op de laatste klim waren mijn benen echt goed. Daar wilde ik Pogacar testen. We hadden dit scenario vooraf doorgesproken, maar dat het zo goed zou uitpakken had ik niet verwacht. We wilden de koers hard maken vandaag. Dat is gelukt. Het team reed geweldig vandaag”, glundert Vingegaard.

“Ik ben heel blij dat ik nu al zoveel tijd kon pakken op een aantal klassementsmannen. Hindley was erg sterk vandaag. We mogen hem zeker niet onderschatten”, besluit de Deense renner.

Dat beaamt ook ploegleider Grischa Niermann: “De Tour is pas vijf dagen onderweg en nog lang niet voorbij. Pogacar oogde de voorbije dagen erg sterk en mogen we zeker nog niet afschrijven. Maar uiteraard zijn we erg tevreden met de situatie die we vandaag hebben gecreëerd.”

 / 

Gerelateerde updates