Team Visma | Lease a Bike toont strijdlust in vijfde etappe Itzulia Basque Country

Team Visma | Lease a Bike toont strijdlust in vijfde etappe Itzulia Basque Country

Team Visma | Lease a Bike heeft daags na de dramatisch verlopen vierde etappe in Itzulia Basque Country veerkracht getoond. De geel-zwarte formatie, die donderdag kopman Jonas Vingegaard uit zag vallen, kleurde de voorlaatste rit door veelvuldig ten aanval te trekken.

Een dag na de massale valpartij, waarbij meerdere renners de strijd moesten staken, was Team Visma | Lease a Bike vastberaden om Vingegaard een dienst te bewijzen. De Deen, die behalve een gebroken sleutelbeen en meerdere ribbreuken een klaplong en een gekneusde long overhield aan zijn val, beleefde een goede nacht in het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.

Zonder Vingegaard vertrok het peloton vanuit Vitoria-Gasteiz naar Amorebieta voor een tocht van 176 kilometer. Op het geaccidenteerde parcours lieten onder meer Sepp Kuss en Johannes Staune-Mittet hun strijdlust zien. Kuss probeerde het samen met de jonge Isaac del Torro, maar de twee kregen nauwelijks ruimte.

"Het was best een moeilijke dag voor mij."

Milan Vader

Even later poogde een bedrijvige Staune-Mittet met enkele medevluchters het peloton te verrassen, maar de jonge Noor moest op de laatste passage van de Muniketagaina zijn aanvalsdrift bekopen. In een sprint met een uitgedund peloton ging Romain Gregoire er vervolgens met de ritzege vandoor. Vader sprintte in dezelfde groep naar een plek net buiten de top twintig.

“Het was best een moeilijke dag voor mij. Die val van Jonas zat nog steeds in mijn hoofd”, vertelt Vader na afloop. "Desalniettemin vond ik het wel mooi dat ik in de finale nog mee kon doen." Ploegleider Frans Maassen is trots op de vechtlust van zijn ploeg. “Het was een heel snelle rit waarin onze mannen zich allemaal hebben laten zien. Ik vind dat echt klasse, want het uitvallen van Jonas heeft er logischerwijs bij iedereen ingehakt.”

Zaterdag staat de laatste etappe van de Itzulia Basque Country op het programma. Met zeven gecategoriseerde beklimmingen belooft de slotrit een loodzware te worden.

 / 

Gerelateerde updates