Tobias Foss behoudt in bergrit toptienplaats in klassement Giro

Tobias Foss behoudt in bergrit toptienplaats in klassement Giro

Tobias Foss is er in de eerste Dolomietenrit in geslaagd zijn toptienplek in het algemeen klassement van de Giro d’Italia te behouden. Koen Bouwman liet zich even zien in een ontsnapping, maar het waren de favorieten die de dienst uitmaakten in de ingekorte rit naar Cortina d’Ampezzo.

Nog voor de start van de rit was er de nodige consternatie. De organisatie besloot de beklimmingen van de Passo Fedaia en de Passo Pordoi te schrappen vanwege de extreme kou. Hierdoor kregen de renners 153 kilometer voor de kiezen, in plaats van de vooraf uitgetekende 212 kilometer.

Koen Bouwman maakte deel uit van een vroege ontsnapping, maar al snel werd duidelijk dat de Nederlander genoegen moest nemen met een bijrol in deze etappe. Toen klassementsleider Bernal uiteindelijk net voor de top van de Passo Giau de gashendel opendraaide, capituleerde de concurrentie een voor een.

Foss reed vervolgens in eigen tempo naar de top van de beklimming, op ruim 2200 meter hoogte. Na een afdaling van tien kilometer kwam de Noor als tiende over de streep, op ruim twee minuten van de Colombiaanse ritwinnaar. Daarmee schuift de jongeling van Team Jumbo-Visma een plekje op in het klassement. Foss gaat de tweede rustdag in als de nummer negen in de algemene rangschikking.

"We proberen met Tobias in de top tien te eindigen. Hij heeft daar vandaag goede zaken voor gedaan."

Addy Engels

Ploegleider Addy Engels sprak van een geslaagde dag. “Zelfs zonder de twee geschrapte bergen was het voor de renners een loodzware rit. De etappe is voor ons naar wens verlopen. Koen zat mee in de oorspronkelijke vlucht. Helaas bleek al snel dat hij niet mee kon met de besten in de groep. Koen heeft zich vervolgens laten terugzakken en het nodige werk verricht voor Tobias. Op de slotklim was het ieder voor zich. Tobias besloot al vrij snel zijn eigen tempo te gaan rijden. Dat deed hij met verve. Uiteindelijk resulteerde dat in een tiende plek en een plaatsje winst in het algemeen klassement. Halverwege de Giro hebben we onze doelen moeten bijstellen. We proberen met Tobias in de top tien te eindigen. Hij heeft daar vandaag goede zaken voor gedaan. Voor nu zijn de renners toe aan een welverdiende rustdag”, besluit Engels.

George Bennett finishte als veertiende.

Giro d'Italia

Stage 16

Gerelateerde updates