Vader toont zich Down Under in heuvelrit waarin Dennis leiding afstaat

Vader toont zich Down Under in heuvelrit waarin Dennis leiding afstaat

Rohan Dennis is zijn leidende positie in de Tour Down Under kwijtgeraakt. In de derde rit kon de Australiër niet mee in het geweld dat ontstond op de flanken van Corkscrew Road. Milan Vader reed enkele ogenblikken later verdienstelijk naar zijn eerste toptienklassering in een WorldTour-wedstrijd.

De etappe van slechts 116 kilometer kende onderweg drie hindernissen. Gelijk vanuit het vertrek werd er geklommen naar de top van Norton Summit, alvorens het peloton via Checker Hill naar de scherprechter Corkscrew Road trok. Twee vluchters durfden het onderweg aan te ontsnappen, maar hun uitvalspoging smolt als sneeuw voor de Australische zon.

Het tempo in het peloton schoot vlak voor die scherprechter de hoogte in. Nadat Dennis noodgedwongen van fiets had gewisseld bestookte een grote groep al gauw na de voet van de laatste heuvel van de dag de klassementspositie van de Australiër. Dennis probeerde het wel op de klim met uitschieters tot twintig procent, maar de benen van de 32-jarige coureur verleenden vandaag niet de nodige medewerking.

Vader reed enkele minuten later in een groep achter dagwinnaar Pello Bilbao naar de verdienstelijke achtste plaats.

Vader geeft aan dat hij even moest omschakelen vanaf het moment dat zijn kopman aangaf dat hij voor eigen kans mocht rijden. “Dat was even een lastig moment. De situatie in de race was op dat moment onoverzichtelijk. Rohan zat in mijn wiel en we zaten op een klein gaatje van de voorste renners. Ik probeerde dat op een mooi tempo dicht te rijden, maar Rohan gaf aan dat het lampje echt uit was bij hem. Ik moest vervolgens even de bevestiging zoeken en communiceerde met de ploegleiding of het wel verstandig was om voor eigen kans te rijden. Op eigen tempo was ik in staat om een hoop renners in te halen. Eenmaal aangesloten bij de omvangrijke groep besloot ik in de finishstraat mee te sprinten voor de ereplaatsen”, beschrijft de coureur de totstandkoming van zijn eerste toptienklassering in de World Tour.

"Ik wil genieten van ieder moment"

Milan Vader

“Ik baal dat we de leiderstrui moeten afstaan”, voegt Vader daar nog aan toe. “Het doet me echter wel deugd dat het persoonlijk goed ging. Ik wil genieten van ieder moment en ik leer iedere dag weer een beetje bij en maak progressie. Dat is erg fijn om te ondervinden en geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

“We konden vandaag helaas geen goed vervolg geven aan de mooie dag van gisteren”, zo is ploegleider Addy Engels helder. “Rohan moest op een slecht moment van fiets wisselen. Hij kwam nog wel sterk en snel terug, maar reed daarna een beetje achter de feiten aan. Zijn positie aan de voet van Corkscrew Road was niet goed, nadat hij ook nog werd opgehouden door een valpartij. Hij had vandaag ook niet de benen. Rohan communiceerde dit via zijn oortje en gaf aan dat Milan voor zijn eigen kans kon rijden. Dat heeft hij snel opgepakt. De achtste plaats is een mooi resultaat voor hem. Het toont aan dat het met de kwaliteiten van Milan wel snor zit.”

Milan Vader en Addy Engels

Gerelateerde updates