Vader wint koninginnenrit en pakt de leiderstrui in de Gree-Tour of Guangxi

Vader wint koninginnenrit en pakt de leiderstrui in de Gree-Tour of Guangxi

Milan Vader heeft in de vierde etappe van de Gree-tour of Guangxi toegeslagen. De Nederlander reed in de laatste 300 meter weg van het uitgedunde peloton en kwam als eerste over de streep. Naast de etappe pakt Vader hiermee ook zijn eerste profzege en de leiding in het algemeen klassement.

De vierde etappe van de Chinese ronde kende een afstand 163 kilometer en een slotklim van zo’n drie kilometer aan zes procent. De koninginnenrit begon rustig en werd lang geleid door een vroege kopgroep van vijf renners. Op tien kilometer van de eindstreep werden zij teruggepakt door het peloton. Team Jumbo-Visma reed sterk mee in de finale en bracht Vader in een goede positie aan de voet van de steile slotklim.

"Dit is een overwinning uit het hart"

Milan Vader

Vader nam het heft in eigen handen en reed in de laatste 300 meter weg van kopgroep. Ondanks de poging van de Fransman Rochas om dichterbij te komen, bleek Vaders voorsprong voldoende. De Middelburger won de etappe - zijn eerste van zijn carrière, de 67ste van het seizoen voor Team Jumbo-Visma - met een voorsprong van twee seconden. Vader reageert geëmotioneerd op de winst: “Dit is een overwinning uit het hart. Na alles wat er is gebeurd, vooral na mijn ongeluk in de Ronde van Baskenland vorig jaar, is winnen een ongelooflijk speciaal gevoel. Het betekent alles voor mij.”

“Ik ben sprakeloos,” reageert ploegleider Maarten Wynants. “De winst van Olav gisteren was al een beetje onverwacht, maar deze misschien nog meer. We mikten met Milan op een plek in top 10, aangezien hij niet helemaal fit aan de start stond. Het is dan erg mooi om hem hier te zien winnen, ook als je kijkt naar zijn harde val van vorig seizoen en het hele revalidatieproces. Milan kreeg een vrije rol vandaag en we hadden afgesproken dat hij de favorieten zou volgen en dat heeft hij op een fantastische manier gedaan."

Wynants blikt vooruit op de komende etappes. “De komende etappes zijn vlak en ze bieden weer kansen voor Olav. Daarnaast gaan we er alles aan doen om Milan naar de eindoverwinning te loodsen.”

Gerelateerde updates