Van Aert en Valter snelste bij nationale kampioenschappen tijdrijden

Van Aert en Valter snelste bij nationale kampioenschappen tijdrijden

Team Jumbo-Visma heeft er twee nieuwe nationaal kampioenen tijdrijden bij. Wout van Aert greep in de straten van Herzele zijn derde Belgische tijdrittitel uit zijn profloopbaan. Eerder op de dag snelde Attila Valter in Hongarije naar zijn tweede nationale tijdritzege in zijn carrière.

Door de hevige regenval reed het gehele Belgische deelnemersveld op een nat en glibberig wegdek. Een lokale ronde van 20.8 kilometer moest tweemaal bedwongen worden, wat zorgde voor zo’n 42 kilometer op een biljartvlak, maar technisch parcours.

Van Aert was onderweg bij alle tussenpunten de virtuele nummer één. Op de streep bedroeg zijn voorsprong op eerste achtervolger Alec Segeart uiteindelijk 49 seconden. Remco Evenepoel kwam al vroeg in zijn tijdrit ten val in een van de vele bochten.

“Ik voelde me vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer als een vis in het water”, vertelt Van Aert na zijn overwinning. “Na de Ronde van Zwitserland heb ik enkele dagen rust genomen. Gisteren kreeg ik het goede gevoel terug. Het is fijn om dat te voelen, maar het liefst zie je het bevestigd worden in resultaten. Dat heb ik vandaag gedaan. Ik kwam hier met een doel en ik kan stellen dat ik daar in geslaagd ben. Het is fijn om weer eens op de hoogste trede van het podium te staan.”

"Ik kwam hier met één doel"

Wout van Aert

Van Aert was gedurende zijn race tegen de klok niet bezig met zijn concurrentie. “Ik heb enkel mijn eigen race gereden. Ik kreeg in de tweede omloop wel in de gaten dat Remco van fiets had gewisseld. Ik heb geen overdreven risico’s genomen, maar wel maximaal gereden. Het is natuurlijk belangrijk dat ik vandaag heel ben gebleven, maar zoals gezegd kwam ik hier met een doel. Dat was het winnen van de nationale titel. Het is een grote eer en ik ben blij dat ik deze prachtige trui weer mag dragen”, vertelt Van Aert content.

 / 

Valter bleek aan het begin van de middag een klasse apart in Hongarije. In Debrecen kroonde de 25-jarige coureur zich voor de tweede maal Hongaars tijdritkampioen. Met een gemiddelde snelheid van om en nabij de 51 kilometer per uur bedroeg de voorsprong van Valter op de nummer twee Daniel Szalay uiteindelijk bijna twee minuten.

“Het parcours is nu al enkele jaren hetzelfde. Het is veel rechtdoor, met slechts drie bochten in 38 kilometer. Je kunt steeds in je tijdrithouding blijven. Dat maakt het een zware beproeving. Ik had vooraf veel vertrouwen en keek erg uit naar dit kampioenschap. Nu ben ik vooral blij dat ik de tijdrittitel en de daarbijbehorende trui in de wacht hebt gesleept”, vertelt Valter.

"Ik zit nu op mijn beste niveau dat ik tot nog toe ooit heb aangetikt"

Attila Valter

De Hongaar is tevreden met de stappen die hij momenteel zet in deze discipline. “Ik rijd dit jaar met erg veel voldoening mijn races tegen de klok. Het mooie aan de vergelijkbare nationale parcoursen van de afgelopen jaren is dat ik mijn eigen prestaties eenvoudig kan vergelijken. Ik zit nu op mijn beste niveau dat ik tot nog toe ooit heb aangetikt. Dat zal deels met mijn persoonlijke ontwikkeling te maken hebben, maar ook met het materiaal en de begeleiding bij Team Jumbo-Visma. Ik heb mezelf vandaag tot het uiterste gedreven, omdat ik wilde zien hoever ik zou geraken. Het is voor mezelf heel belangrijk om mijn tijdrit te verbeteren”, deduceert Valter.

 / 

Head of Performance Mathieu Heijboer kijkt met een voldaan gevoel naar de tijdrittitels van Van Aert, Valter en Jos van Emden. “Tijdrijden is een discipline waar we als ploeg veel tijd en energie instoppen. De race tegen de klok van Wout was erg goed opgebouwd. Hij stapt vandaag met een veel beter gevoel van de fiets dan afgelopen week in Zwitserland. Hij verzilvert dat goede gevoel gelijk. Dit is de Wout die we willen zien in de Tour de France”, vertelt Heijboer. “We hebben nu veel nationaal kampioenen in onze ploeg, maar ook de regerend wereld- en Olympisch kampioen. Dat is een mooi uithangbord.”

Door de tweede seizoenszege van Van Aert en de eerste victorie van Valter steeg het aantal overwinningen van Team Jumbo-Visma in 2023 naar veertig.

Gerelateerde updates