Van Aert grijpt net naast ritzege in tweede etappe Tour de France

Van Aert grijpt net naast ritzege in tweede etappe Tour de France

Wout van Aert is in de tweede etappe van de Tour de France als tweede geëindigd. De Belg van Team Jumbo-Visma sprintte na een zware finale als snelste in de groep der favorieten, maar Victor Lafay ging dankzij een late uitval met de ritzege aan de haal.

De tweede etappe in de Ronde van Frankrijk bracht het peloton naar San Sebastian. Onderweg wachtten opnieuw enkele hellingen, met de Jaizkibel als scherprechter aan het eind. Het peloton verloor nooit de controle over een kopgroep van drie, waarvan Neilson Powless uiteindelijk als laatste ingerekend werd.

Het peloton hanteerde een hoog tempo tijdens de beklimming van de Jaizkibel. Een groep der favorieten van zo’n 25 renners, onder wie Van Aert, Jonas Vingegaard, Wilco Kelderman en Tiesj Benoot, reed vervolgens in dalende lijn richting San Sebastian. De aangekondigde sprint werd ontregeld door een ultieme aanvalspoging van Lafay in de laatste kilometer. Een aanstormende Van Aert kwam net tekort om de Fransman nog te remonteren.

"Wout is teleurgesteld, wat normaal is. Er komen nog kansen voor hem"

Grischa Niermann

“Dat is balen, natuurlijk”, reageert ploegleider Grischa Niermann na afloop. “Alles verliep vrij goed vandaag. Tadej Pogacar pakte enkele bonificatieseconden, maar we weten dat hij daar sterk in is. Vandaag gaf Jonas een sterke indruk en we zaten opnieuw met vier Team Jumbo-Visma-renners in de eerste groep. Alleen was de aanval van Lafay heel erg goed. Felicitaties aan hem daarvoor, maar natuurlijk hadden we veel liever zelf de ritzege gepakt met Wout. Hij is teleurgesteld, wat normaal is. Hij verkeert in goede vorm, dus er komen zeker nog kansen op een ritzege voor hem.”

 / 

“Het was even schrikken toen Jonas lek reed op een cruciaal moment”, voegt Niermann toe. “Maar al bij al kon hij opnieuw gemakkelijk de aansluiting met het peloton maken. Na vandaag concludeer ik dat we een sterke ploeg hebben. Daarnaast heeft iedereen op de Jaizkibel gezien wie de twee beste renners in deze Tour zijn. We kunnen ermee leven dat Pogacar enkele bonificatieseconden pakte. Dat Jonas telkens gemakkelijk volgde is een goed teken.”

Jonas Vingegaard put vertrouwen uit het openingsweekend. “Na de eerste twee etappes kan ik tevreden zijn met mijn positie in het klassement en mijn conditie. Ik kijk ernaar uit hoe de volgende drie weken zullen ontplooien. Ik sta waar ik wil staan. Al waren we allemaal teleurgesteld na de etappe van vandaag. We wilden dat Wout hier de zege ging pakken. Dat was ook waarom ik besloot niet mee te draaien toen ik alleen voorop kwam te zitten met Pogacar na de bonisprint op de Jaizkibel.”

Gerelateerde updates