Van Aert sluit crossseizoen af met fraaie overwinning in Benidorm

Van Aert sluit crossseizoen af met fraaie overwinning in Benidorm

Wout van Aert heeft op heroïsche wijze de wereldbekercross in Benidorm op zijn naam geschreven. De Belg van Team Visma | Lease a Bike kwam solo over de streep nadat hij in de slotronde afstand had genomen van Michael Vanthourenhout. Een valpartij in het zand leek nog heel even roet in het eten te gooien, maar Van Aert bleef zijn landgenoot nipt voor.

Na een succesvol trainingskamp in Spanje was de veldrit in Benidorm de laatste crosswedstrijd van Van Aert. Zijn doel vooraf was helder: het crossseizoen op een waardige manier afsluiten. "In tegenstelling tot voorgaande jaren heb ik niet naar deze periode toegewerkt. De focus ligt op de weg, maar als ik aan de start sta, ga ik natuurlijk niet met de handrem erop rijden. Ik wil mezelf maximaal geven en een goed gevoel overhouden aan het crossseizoen."

Van Aert kende geen vlekkeloze start in Benidorm. Zijn pedaal schoot kort na het startschot los, waardoor hij aan een flinke inhaalslag moest beginnen. In de derde ronde keerde hij terug voorin en lagen alle kansen weer open. Heel even reed Van Aert weg met Mathieu van der Poel, maar de twee werden bijgehaald door een grote groep achtervolgers.

Nadat Van der Poel een fout beging, reden Van Aert en Vanthourenhout met zijn tweeën weg van de rest. In de slotronde zette Van Aert nog eens aan en die aanval bleek Vanthourenhout te machtig. Hoewel Van Aert na de laatste balkenhindernis onderuit ging en zijn zadel afbrak, bleef hij zijn landgenoot op de streep voor.

"Het doet altijd deugd om een koers te winnen, maar dat was vandaag niet het belangrijkste. Ik hoopte vooral goede benen te voelen en het crossseizoen met een goed gevoel te eindigen. Dat lukte en daar ben ik uiteindelijk blijer mee dan de overwinning an sich", aldus een contente Van Aert na afloop.

"Ik kon diep gaan en Mathieu tegenstand bieden, dat was deze winter nog niet gelukt"

Wout van Aert

"Ik kon diep gaan, mee de koers maken en Mathieu tegenstand bieden. Dat was deze winter nog niet gelukt. Het is jammer dat we uiteindelijk geen duel konden uitvechten, maar er waren nog genoeg andere sterke renners die ik moest verslaan. Dat was niet gemakkelijk, maar ik ben blij dat het is gelukt."

De valpartij gooide nog bijna roet in het eten voor Van Aert. "Dat was een heel domme actie. Ik dacht slim te zijn door niet over de balken te springen, zodat ik zeker wist dat ik geen fout zou maken. Ik denk dat ik de ondergrond iets had onderschat, want m’n fiets maakte een stuitertje en ik sprong tegen m’n zadel op. Vervolgens kwam m’n fiets op de grond terecht en brak m’n zadel af. Dat heeft heel wat stress opgeleverd."

Van Aert boekte desalniettemin zijn derde overwinning van het crossseizoen en kan met een goed gevoel richting de wegcampagne, die over drie weken van start gaat. Mathieu Heijboer, coach van Van Aert, is tevreden over hoe Van Aert de afgelopen weken is doorgekomen. "Wout heeft een aantal crossen gebruikt in functie van de voorbereiding op het wegseizoen. Hij heeft zijn cross-campagne niet te lang gemaakt en gelijktijdig andere belangrijke trainingen en trainingskampen kunnen volbrengen."

"Het uitgangspunt was dat we geen vormpiek hebben ingebouwd, maar werken aan een geleidelijke opbouw. Dat is gelukt en we gaan direct na deze laatste cross door met een week trainen in Spanje."

 / 

Gerelateerde updates