Van Aert spurt naar zege in Coppa Bernocchi

Van Aert spurt naar zege in Coppa Bernocchi

Wout van Aert heeft de Coppa Bernocchi op zijn naam geschreven. De Belgische kopman van Team Jumbo-Visma bleek in de Italiaanse semi-klassieker na ruim honderdtachtig kilometer de sterkste van een favorietengroep. Voor de vijfde maal dit seizoen mocht Van Aert het zegegebaar maken.

Nadat Primoz Roglic zaterdag de sterkste bleek in de Giro dell’Emilia startte Team Jumbo-Visma vandaag andermaal met een sterk blok aan een van de najaarskoersen op Italiaanse bodem. De Coppa Bernocchi zag het levenslicht in 1913 en in de meer dan honderd edities die volgden wist maar liefst 89 keer een Italiaan aan het langste eind te trekken, waaronder de legendes Fausto Coppi en Gino Bartali.

Nadat de troepen van Team Jumbo-Visma de koers controleerden en even later de gashendel flink opendraaiden, scheidde een tiental renners zich richting de finale af van het peloton. Onder hen Van Aert met ploegmaats Tiesj Benoot en Jan Tratnik. De twee laatstgenoemden brachten kopman Van Aert in stelling om te sprinten, waarna de Belg er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat er niet voor de negentigste keer in de historie een Italiaan op het hoogste schavot van de eendagsklassieker mocht verschijnen. De triomf van Van Aert betekent Team Jumbo-Visma’s 64e seizoenszege.

“Het gevoel van winnen is heerlijk”, glundert Van Aert na afloop. “We namen gelijk het initiatief in de koers. Daarmee werden onze plannen wel duidelijk. Mijn teamgenoten deden voortreffelijk werk. Ik moest de goede arbeid van het team wel afmaken. Ik ging vroeg aan en sprintte tot op de lijn. Uiteindelijk bleek ik over de meeste kracht te beschikken.”

"Deze zege is er eentje voor de mensen die altijd in mij blijven geloven"

Wout van Aert

Van Aert weet direct aan wie hij zijn vijfde zege van het seizoen opdraagt. “Deze zege is er eentje voor de mensen die altijd in mij blijven geloven en dag en nacht bezig zijn om het beste in mij naar boven te halen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het thuisfront, mijn ploeggenoten en mijn trainer Marc Lamberts. Het is dit seizoen misschien qua aantal overwinningen niet het beste jaar uit mijn loopbaan, maar voor mezelf heb ik daar geen negatieve gevoelens bij. Het doet ontzettend veel deugd om het beulswerk van de ploeg te belonen met de zege. Dat is het meest verzadigende gevoel dat er bestaat. Ik ben blij dat ik mijn seizoen deze week in Italië met een goed gemoed en in prima omstandigheden kan afsluiten.”

Gerelateerde updates