Van Aert strandt op tweede plek in Alpenrit Tour de France

Van Aert strandt op tweede plek in Alpenrit Tour de France

Wout van Aert heeft net naast de ritzege gegrepen in de vijftiende etappe van de Tour de France. De Belg van Team Jumbo-Visma moest richting de top van Saint-Gervais Mont-Blanc enkel zijn meerdere erkennen in Wout Poels. Jonas Vingegaard behield de gele leiderstrui.

Van Aert koos in de rit met meer dan vierduizend hoogtemeters vrijwel direct vanaf de start voor de aanval. Nadat een valpartij met Sepp Kuss, Dylan van Baarle en Nathan Van Hooydonck het peloton voor even lamlegde was een omvangrijke kopgroep met daarin Van Aert vertrokken. Dat gezelschap mocht uitmaken wie er met de ritwinst vandoor ging.

In de slotfase scheidde Van Aert zich gezamenlijk met Poels en Marc Soler af van zijn vluchtkompanen. Het trio reed binnen de kortste keren weg van de rest. Op de laatste twee beklimmingen ontvouwde zich een man-tegen-man-gevecht, waarin Poels de sterkste bleek.

Enkele minuten daarachter streden Vingegaard en Tadej Pogacar opnieuw voor iedere meter. De Deense geletruidrager pareerde een speldenprik en bleef onverzettelijk in het wiel van de Sloveen. Het tweetal passeerde uiteindelijk zij aan zij de streep. Daardoor gaat Vingegaard met tien seconden voorsprong de laatste week van de Ronde van Frankrijk in.

“Ik had vandaag goede hoop op de ritzege”, stelt Van Aert na afloop. “De benen hebben echter gesproken op de laatste klim. Ik wilde het liefst met voorsprong aan de slotklim beginnen, maar Poels was vandaag overduidelijk een heel stuk beter. Ik kon zijn demarrage niet beantwoorden. Daarna heb ik direct mijn eigen tempo gekozen in de hoop dat ik Poels nog zou inhalen, maar de krachten vloeiden weg uit mijn benen. Ik wilde van geen opgeven weten, dus ik ben blijven knokken tot op de streep. Het was mooi om opnieuw onderdeel van de vlucht van de dag te zijn. Ik hou ervan om aanvallend en attractief te koersen. De moraal is nog steeds heel hoog, dus we blijven onze doelen najagen.”

"Ik kijk met vertrouwen uit naar de slotweek"

Jonas Vingegaard

Vingegaard kende andermaal een sterke dag en reed met veel vertrouwen rond in de Franse Alpen. “Dit was voor de zoveelste maal een gevecht op het scherp van de snede. Het moet erg aantrekkelijk zijn voor de toeschouwers om naar te kijken. Uiteindelijk kunnen wij tevreden zijn met de afloop. Ik voelde me goed vandaag. Ik had het gevoel dat ik de speldenprikjes van Tadej relatief eenvoudig kon beantwoorden. Nog steeds merk ik dat ik iedere dag beter word.”

“Ik kijk met vertrouwen uit naar de slotweek”, vervolgt Vingegaard zijn verhaal. “Te beginnen met de tijdrit van dinsdag. We hebben het parcours verkend en er liggen zeker kansen. Ik kijk er erg naar uit. We voelen ons sterk en geloven in een nieuwe Tourzege. We zijn nu toe aan de rustdag. Daarna gaan we volle moed door in de hoop onze doelen te bewerkstelligen.”

Gerelateerde updates