Van Aert wint Belgisch kampioenschap op de weg

Van Aert wint Belgisch kampioenschap op de weg

Wout van Aert is de nieuwe Belgisch kampioen. In een spannende sprint wist hij Edward Theuns met een klein verschil te verslaan. Het is de eerste keer dat de 26-jarige renner van Team Jumbo-Visma de driekleur wint in het wegkampioenschap.

De Belgische renners kregen een parcours van 221,3 kilometer voorgeschoteld. Van Aert, Edward Theuns en Remco Evenepoel vochten na een late ontsnapping onderling om de titel.

“Het was een moeilijk finale,” vertelt Van Aert. “Toen Theuns kwam aansluiten, wilde ik op mijn sprint vertrouwen. Maar ik had al een groot deel van de vlucht gedragen. Uiteindelijk was het heel nipt. Het lijkt wel of ik al tijden nipt winnende sprinten heb, dus ik was blij toen ik op de fotofinish zag dat het verschil duidelijk was. De Belgische driekleur is een van de mooiste truien in het peloton. Ik had ‘m al in het tijdrijden verleden jaar. Natuurlijk wilde ik die ook op de weg graag op mijn naam schrijven. Deze zege is extra speciaal omdat ik hem wil opdragen aan een goede vriend die ik deze maand ben verloren. Ik heb daar veel aan gedacht en ik had al drie weken in mijn hoofd om deze koers voor hem te winnen. Er zijn ook veel andere dingen gebeurd, maar dat is allemaal van geen tel als je zoiets meemaakt. Ik heb hard moeten vechten om hier terug aan de start te komen en ik wil hem bedanken om mij de kracht te geven vandaag. Ik heb al verschillende kampioenschappen gereden waar het niet goed uitpakte, maar vandaag zat ik in de juiste ontsnapping. Vooral door de omstandigheden doet dit heel veel deugd.”

 / 

De overwinning geeft Van Aert ook vertrouwen richting de Tour. “Ik kan nog steeds beter worden. Ik stond hier met twijfels aan de start, maar ik ben blij dat ik zo naar de ronde kan vertrekken en die trui kan laten zien. De Tour is een hele andere koers, maar ik heb vandaag heel veel vertrouwen gekregen.”

Ploeggenoot Nathan Van Hooydonck kwam in het achtervolgende peloton over de streep: “Ik ben superblij voor Wout. Hij heeft er keihard voor gewerkt afgelopen weken en veel opofferingen gedaan. Het is een prachtige beloning voor hem om zo naar de Tour te gaan. De driekleur is het mooiste wat er is. Toen Wout wegreed met een groepje, heb ik mezelf niet erg populair gemaakt in het peloton door af te stoppen. Ik vind het zelf altijd heel vervelend als dat gebeurt, maar het hoort er gewoon bij. Dit is een prachtige beloning.”

Voor Van Aert is de nationale titel zijn vijfde seizoenszege. Team Jumbo-Visma was dit seizoen tot dusver twintig keer succesvol.

Gerelateerde updates