Van Bekkum soleert in koninginnenrit Ronde de l'Isard naar eerste zege als belofterenner

Van Bekkum soleert in koninginnenrit Ronde de l'Isard naar eerste zege als belofterenner

Darren van Bekkum heeft op fraaie wijze de koninginnenrit in de Ronde de l’Isard op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van het Visma | Lease a Bike Development Team trok op de flanken van de Plateau de Beille ten aanval en bereikte na een solo van tien kilometer juichend de streep. Door zijn overwinning gaat Van Bekkum eveneens aan de leiding in het klassement.

De vierde en voorlaatste etappe uit de Franse rittenkoers was er een van uitersten voor de opleidingsploeg van Team Visma | Lease a Bike. Klassementsleider Jørgen Nordhagen beleefde een slechte nacht en besloot na overleg om niet meer van start te gaan. Tijmen Graat, de nummer twee van het klassement, voelde zich eveneens niet honderd procent en stapte halverwege de rit af.

Na het uitvallen van Nordhagen en Graat lag het algemeen klassement weer helemaal open. De mannen van ploegleider Sierk Jan de Haan moesten snel schakelen en bedachten onderweg een nieuw plan. Tomos Pattinson en Jonas Høydal brachten Menno Huising en Van Bekkum fris naar de voet van de slotklim en de twee maakten op de Plateau de Beille de dienst uit.

 / 

Van Bekkum, die vrijdag al tweede was geworden, demarreerde op zo’n tien kilometer van de aankomst en kreeg niemand met zich mee. Na een lange solo mocht de jonge Nederlander voor het eerst in zijn carrière als belofterenner zijn handen in de lucht gooien. "Ik heb mezelf wel een beetje verbaasd. Ik wacht al vier jaar op deze overwinning en dat het nu eindelijk is gelukt, is super", jubelt Van Bekkum.

"Ik ga altijd best goed op tempowisselingen op een klim. Ik weet dat veel klimmers liever een strak tempo rijden, dus ik probeerde hen uit hun ritme te halen. Op een gegeven moment zag ik dat iedereen redelijk moe was en besloot ik te versnellen. In eerste instantie kwamen er twee jongens mee en daarna ben ik zittend aan de binnenkant van een haarspeldbocht aangegaan. Vanaf toen was het zaak om in het ritme komen en zo hard mogelijk naar de streep te rijden."

De ontlading was groot bij Van Bekkum, die al heel wat ereplaatsen bij elkaar heeft gereden. "Het was heel vaak net niet. Dit jaar leek ik het klassement in de Istrian Spring Trophy te gaan winnen, maar kreeg ik een tijdstraf waardoor ik net als tweede eindigde. Gisteren was het ook net niet en eindigde ik weer als tweede. Toen ik vandaag de finish zag liggen, dacht ik: ik ga gewoon echt winnen! Dat was een geweldig moment."

"De jongens hebben buitenproportioneel goed gepresteerd."

Sierk Jan de Haan

Volgens De Haan heeft het team na het wegvallen van Nordhagen en Graat veerkracht getoond. "Dat Darren, Menno, Tomos en Jonas het zo hebben opgepakt, vind ik heel sterk. Zij hebben een fantastische klim gereden en buitenproportioneel goed gepresteerd”, aldus De Haan. “Menno deed supergoed werk op de klim en Darren nam het initiatief. Gisteren reden zij ook al heel aanvallend en zetten ze de anderen goed onder druk. Je ziet dat ze meer ervaring hebben en sterker worden."

Met nog één dag te gaan, heeft Van Bekkum een voorsprong van een minuut op de eerste achtervolger. "We moeten hetzelfde doen als de afgelopen dagen en dan zullen we zien wat de uitkomst wordt. We werken supergoed samen en rijden constant in de aanval. Als we alles geven en slimme keuzes maken, is de kans groot dat we de trui mee naar huis kunnen nemen."

Photo's: Florian Frison

 / 

Ronde de l'Isard

Stage 4

Uitslag
Klassement

Uitslag

1
Darren van Bekkum
Team Visma | Lease a Bike Development 03:30:52
2
William Smith
Trinity Racing +00:00:51
3
Matthew Greenwood
Team BridgeLane +00:01:07
7
Menno Huising
Team Visma | Lease a Bike Development +00:01:34
19
Jonas Kind Høydahl
Team Visma | Lease a Bike Development +00:06:32
55
Tomos Pattinson
Team Visma | Lease a Bike Development +00:19:13
-
Tijmen Graat
Team Visma | Lease a Bike Development DNF
-
Jørgen Nordhagen
Team Visma | Lease a Bike Development DNF

Klassement

1
Darren van Bekkum
Team Visma | Lease a Bike Development 14:09:09
2
Robin Donzé
Tudor Pro Cycling Team U23 +00:00:54
3
Jarno Widar
Lotto Dstny Development Team +00:01:46
5
Menno Huising
Team Visma | Lease a Bike Development +00:01:52
21
Jonas Kind Høydahl
Team Visma | Lease a Bike Development +00:18:25
33
Tomos Pattinson
Team Visma | Lease a Bike Development +00:27:36

Gerelateerde updates