Vingegaard behoudt gele trui na spektakelstuk in veertiende etappe Tour de France

Vingegaard behoudt gele trui na spektakelstuk in veertiende etappe Tour de France

Jonas Vingegaard is als derde geëindigd in de veertiende etappe van de Tour de France. De eerste Alpenrit draaide uit op een spektakelstuk, waarin de kopman van Team Jumbo-Visma een aanval van Tadej Pogacar wist te pareren. Vingegaard raapte op de top van de slotklim de bonificatieseconden op en liep daardoor in het algemeen klassement een seconde uit. En passant nam hij daarmee ook de leiding in het bergklassement.

De etappe naar Morzine les Portes du Soleil werd in de openingsfase opgeschrikt door een grote valpartij. Wilco Kelderman en Nathan Van Hooydonck waren erbij betrokken, maar zij konden zonder al te veel problemen hun weg vervolgen. Na een korte neutralisatie barstte de koers volledig open. Team Jumbo-Visma hield er een strak tempo op na in het peloton, wat ervoor zorgde dat al op de voorlaatste beklimming een grote kopgroep werd teruggepakt.

Het bleken de inleidende beschietingen voor de Col de Joux Plane te zijn. Wout van Aert en Sepp Kuss namen de eerste kilometers voor hun rekening, waarna Pogacar werd gelanceerd door zijn ploeggenoot Adam Yates. Vingegaard bleef zijn eigen tempo rijden en keerde na een knappe inspanning terug. Nadien ging het tempo er volledig uit tot de top. Vingegaard verraste Pogacar in de slotmeters van de klim en pakte de bonificatieseconden. De Deen moest Pogacar wel voor zich dulden in de eindsprint, maar liep toch een seconde uit op zijn opponent.

"Uiteindelijk ben ik hartstikke tevreden dat ik een seconde ben uitgelopen op Pogacar."

Jonas Vingegaard

“Het was een goede dag”, vertelt de 26-jarige Vingegaard. “Ik heb nog steeds de gele trui in mijn bezit en daar geniet ik ontzettend van. Ik moet mijn ploeggenoten bedanken, want ze reden geweldig vandaag. We wilden de koers hard maken en dat is door hen gelukt. Uiteindelijk ben ik hartstikke tevreden dat ik een seconde ben uitgelopen op Pogacar.”

Vingegaard realiseerde zich vrij snel dat hij niet op de aanval van Pogacar kon reageren. “Hij is ontzettend explosief. Ik voelde dat ik zijn aanval niet kon volgen en toen besloot ik over te schakelen op mijn eigen tempo. Gelukkig kon ik terugkeren. Ons niveau ligt ontzettend dicht bij elkaar en daardoor is het een prachtig gevecht. We zijn allebei supersterk.”

Ploegleider Grischa Niermann sluit zich aan bij de woorden van Vingegaard. “Het team heeft een uitstekende etappe gereden. We wilden er een slopende koers van maken en dat is gelukt. Natuurlijk hoopten we dat we Pogacar konden lossen op de slotklim, maar ze waren heel erg aan elkaar gewaagd. Als ze op dit niveau blijven acteren, wordt het een secondenstrijd tot in Parijs. Voor ons is het positief dat Jonas de bonificatieseconden wist te grijpen. Vandaag overheerst de tevredenheid, maar er komt nog een aantal hele zware dagen aan.”

 / 

Gerelateerde updates