Vingegaard boekt tweede zege op rij in Ronde van het Baskenland

Vingegaard boekt tweede zege op rij in Ronde van het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft na de derde ook de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De kopman van Team Jumbo-Visma klopte Mikel Landa in een sprint-a-deux en verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Net als de voorgaande dagen kregen de renners ook vandaag de nodige heuvels voorgeschoteld. Scherprechter was La Asturiana, een klim van de tweede categorie die op zo’n 25 kilometer van de aankomst beklommen moest worden. Vingegaard pakte aan de voet van de klim drie bonificatieseconden en liep daarmee nog wat verder uit op zijn naaste belagers.

Op de flanken van La Asturiana probeerden enkele klassementsrenners ervandoor te gaan, maar Vingegaard was alert. De winnaar van de Tour de France reed alles dicht en waagde vervolgens zelf een poging. Mikel Landa kon als enige volgen en de twee pakten al gauw een voorsprong van dertig seconden. Hoewel de achtervolgende groep nog dichtbij kwam, mochten de Deen en de Spanjaard sprinten om de ritzege. Die werd een prooi voor Vingegaard.

"Ik had een super goede dag vandaag", stelt Vingegaard na de 22ste seizoenszege van Team Jumbo-Visma. "Ik voelde me goed op de laatste klim en dacht: waarom probeer ik het niet gewoon zelf? Ik besloot ervoor te gaan en kreeg alleen Mikel met me mee. We werkten goed samen en hielden het vol tot de streep. Ik ben heel blij dat ik voor de tweede dag op rij heb gewonnen. Dat had ik vanochtend niet gedacht."

"Ik ga m’n best doen om de trui te verdedigen"

Jonas Vingegaard

Door de veroverde bonificatieseconden bedraagt de voorsprong van Vingegaard in het algemeen klassement nu twaalf seconden op Landa en 31 seconden op David Gaudu. Vingegaard had het verschil met de rest van de top tien graag nog wat groter gezien. "Mikel en ik lagen op een gegeven moment dertig seconden voor, maar daar was op de streep bijna niets meer van over. Dat vond ik jammer."

Vingegaard weet wat hem de komende twee dagen te wachten staat. "Er zullen ongetwijfeld aanvallen gaan komen. Ik ga m’n best doen om de trui te verdedigen en dan zien we na afloop van de rit hoe we ervoor staan. Voor nu is de dag van morgen het belangrijkst."

Een smet op de overwinning was het uitvallen van Rohan Dennis. De 32-jarige Australiër ging met nog vijftig kilometer te gaan ongelukkig tegen het asfalt en kon zijn weg daarna niet meer vervolgen. De schade lijkt enigszins mee te vallen. "Met Rohan verliezen we een heel belangrijke pion", reageert ploegleider Frans Maassen. "Het goede nieuws is dat hij er geen breuken aan over heeft gehouden, maar hij heeft wel veel schaafwonden. Hopelijk herstelt hij snel."

 / 

Gerelateerde updates