Vingegaard doorstaat nieuwe test in dertiende etappe Tour de France

Vingegaard doorstaat nieuwe test in dertiende etappe Tour de France

Jonas Vingegaard is als vierde over de streep gekomen in de dertiende etappe van de Tour de France. Op de zware Grand Colombier werd de 26-jarige Deen in de laatste kilometer onder druk gezet door Tadej Pogacar. Vingegaard hield in de finale hectometers het verlies beperkt en gaat met het geel om zijn schouders beginnen aan de Alpen. Michal Kwiatkowski won de rit vanuit de ontsnapping.

Na een snelle openingsfase reed een groep van negentien man weg uit het peloton. Team Jumbo-Visma liet de controle over aan UAE-Team Emirates en kon zich daardoor redelijk afzijdig houden tot de slotklim.

“Wij vonden het niet erg als de kopgroep om de zege ging strijden”, vertelt Vingegaard.

Adam Yates, ploeggenoot van Pogacar, opende op de Grand Colombier de debatten. Een sterk rijdende Sepp Kuss dichtte het gaatje voor Vingegaard, waarna de verwachte aanval van Pogacar pas in de absolute slotfase volgde. Vingegaard zat meteen in het wiel van zijn rivaal, maar moest uiteindelijk op de streep een paar seconden toegeven. De kopman van Team Jumbo-Visma is daar niet rouwig om. “Deze etappe lag mij niet zo goed. Ik ben blij dat ik het verlies binnen de perken heb kunnen houden. Ik voelde me sterk en het team heeft uitstekend gereden.”

"Ik ben blij met de gele trui en mijn huidige vorm."

Jonas Vingegaard

Vingegaard richt zijn pijlen nu op de Alpen. “We moeten de komende dagen meer en langere beklimmingen trotseren. Dat past beter bij mijn kwaliteiten en ik heb nog steeds het gevoel dat ik beter en beter word. Ik ben blij met de gele trui en mijn huidige vorm. Ik ga de komende week alles geven. We gaan in Parijs zien of dat genoeg is voor de eindzege.”

Kuss stond zijn kopman tot in de laatste kilometer bij en spreekt van een geslaagde dag voor de geel-zwarte formatie. “Het was een explosieve klim, maar we hadden alles onder controle. Onze verwachting was dat het op de laatste meters zou aankomen en uiteindelijk was dat ook het geval. Voor ons was er vandaag geen reden om het initiatief over te pakken. We mogen blij zijn met waar we staan op dit moment. Het wordt een kwestie van de juiste momenten aangrijpen.”

 / 

Gerelateerde updates