Vingegaard draagt emotionele zege in Vuelta op aan vriend Nathan Van Hooydonck

Vingegaard draagt emotionele zege in Vuelta op aan vriend Nathan Van Hooydonck

Jonas Vingegaard heeft in de Vuelta zijn tweede ritzege behaald, op een dag dat de scheidslijn tussen vreugde en verdriet dun bleek voor Team Jumbo-Visma.

Nathan Van Hooydonck raakte vanochtend in zijn thuisland België onwel in de auto en veroorzaakte zo een verkeersongeval. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

De slotklim in etappe 16 van de Vuelta was met zo’n vijf kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van bijna negen procent loodzwaar. Op een van de uitschieters tot vijftien procent versnelde Vingegaard vanuit een inmiddels uitgedund peloton. Niemand bleek in staat de renner van Team Jumbo-Visma van zijn tweede zege in deze Ronde van Spanje af te houden. Door de tijdswinst wipte Vingegaard over ploegmaat Primoz Roglic heen in het klassement. Sepp Kuss behield daarin de leiding.

"Nathan is er altijd voor mij"

Jonas Vingegaard

“Ik wil deze zege dolgraag opdragen aan mijn beste vriend”, doelt de emotionele Vingegaard op Van Hooydonck. “We vernamen het nieuws vanochtend vlak voor de start. Het is niet makkelijk op zulk soort dagen de focus op het wielrennen te houden. Al snel wist ik dat ik wilde winnen voor Nathan. Ik ben zeer zeker blij met deze overwinning, maar mijn gedachten zijn momenteel bij hem. Ik hoop dat Nathan snel de oude zal zijn. Hij cijfert zich altijd weg in dienst van anderen. In de afgelopen jaren heb ik zo’n goede band met hem opgebouwd in de tijd die we samen hebben doorgebracht. Hij is er altijd voor mij. Hopelijk is alles snel in orde met Nathan en met zijn vrouw.”

Klassementsleider Kuss vertelt na afloop van de zestiende etappe desgevraagd over zijn sportieve bevindingen. “Jonas viel aan op een heel goed moment. Je zag dat er maar weinig renners überhaupt konden proberen zijn aanval te pareren. Primoz en ik besloten vervolgens om in de groep der favorieten eventuele counters van de concurrentie onschadelijk te maken. We hebben alle drie de vrijheid om aanvallend te koersen. Het belangrijkste doel blijft om als ploeg aankomende zondag met de rode trui in Madrid te staan. De dag van morgen gaat een stuk minder tactisch zijn. De klim naar de top van de Angliru is zwaar en daar zullen de benen spreken. Hopelijk zijn de mijne dan wederom in orde.”

"Het belangrijkste doel blijft om als ploeg aankomende zondag met de rode trui in Madrid te staan"

Sepp Kuss

Nadat eerder Kuss, Roglic en Vingegaard al zegevierden in deze Vuelta, bezorgt de Deen zijn ploeg met zijn vijftiende seizoenszege de vierde triomf in de huidige editie van de Spaanse grote ronde. Het seizoenstotaal van de Nederlandse formatie is daardoor opgelopen tot zestig overwinningen.

Gerelateerde updates