Vingegaard triomfeert op Tourmalet na machtsvertoon Team Jumbo-Visma

Vingegaard triomfeert op Tourmalet na machtsvertoon Team Jumbo-Visma

Jonas Vingegaard heeft op superieure wijze de dertiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De 26-jarige Deen van Team Jumbo-Visma soleerde na knap ploegenspel naar de zege op de flanken van de Tourmalet. Als kers op de taart finishten klassementsleider Sepp Kuss en Primoz Roglic als tweede en derde. Het Team Jumbo-Visma-trio bezet in het algemeen klassement nu de volledige top drie.

“Trots overheerst”, reageert een geëmotioneerde Vingegaard na afloop. “Ik ben heel erg blij. Ik kon me geen betere dag inbeelden. Vandaag is de verjaardag van mijn dochtertje Frida. Ik was er dan ook op gebrand om vandaag de ritzege te pakken. Ik vind het jammer dat ik er niet bij kan zijn, maar ik hoop dat dit veel zal goedmaken. Deze zege is voor haar.”

Al snel in de etappe hanteerde Team Jumbo-Visma een hoog tempo. Tijdens de beklimming van de Col d’Aubisque kwamen meteen enkele concurrenten in de problemen. Uiteindelijk bereikte een elitegroep de voet van de Col du Tourmalet. Na een sterk ploegvertoon koos Vingegaard voor de aanval, waarna de tweevoudige Tourwinnaar solo richting zijn eerste etappezege in de Vuelta reed. Kuss en Roglic maakten het Team Jumbo-Visma-feest compleet door als tweede en derde te eindigen, een halve minuut na hun ploeggenoot.

“We hadden onze zinnen gezet op deze etappe”, aldus Vingegaard. “Ons plan was om tijd te winnen op de concurrentie, wat ons ook lukte. Om dan nog eens als eerste, tweede en derde te finishen maakt het heel bijzonder. In het algemeen klassement staan we nu ook met drie ploeggenoten in de top drie. Het kon niet beter. We zijn hier om de Vuelta te winnen. Voorlopig ziet het er veelbelovend uit.”

Ploegleider Marc Reef blikt tevreden terug op de ritzege, maar maant ook aan tot kalmte. “Eerst en vooral mijn complimenten richting Robert Gesink. Hij controleerde het tempo vanaf de eerste beklimming. Hij was van goudwaarde vandaag. Daarna was het uitzonderlijk wat de jongens lieten zien. Al moeten we geconcentreerd blijven, elke etappe opnieuw. Er komen nog heel wat ritten aan, maar we zitten alvast in een betere positie dan gisteren. Het 1-2-3’tje van vandaag is uitzonderlijk. Dat zullen we op gepaste wijze vieren vanavond.”

Kuss blijft drager van de rode trui. De 28-jarige Amerikaan heeft meer dan anderhalve minuut voor op ploeggenoten Roglic en Vingegaard, die de top drie vervolledigen. “Het was een droomscenario. We zijn heel erg blij met hoe we onze collectieve sterkte hebben uitgespeeld vandaag. We zitten in een goede positie, maar morgen volgt er alweer een zware bergrit. Het is aan ons om goed te blijven werken.”

De zegeteller van Team Jumbo-Visma in 2023 komt op 58 te staan. Voor Vingegaard was het de veertiende seizoenszege.

Gerelateerde updates