Vingegaard tweede in tijdrit Critérium du Dauphiné

Vingegaard tweede in tijdrit Critérium du Dauphiné

Jonas Vingegaard is in de individuele tijdrit van Critérium du Dauphiné als tweede geëindigd. Vingegaard legde het nipt af tegen landgenoot Mikkel Bjerg. De Deense tijdritspecialist neemt tevens de leiderstrui over van Christophe Laporte, die uiteindelijk als 21ste eindigde.

Het parcours van de tijdrit was heuvelachtig. Na enkele kilometers in enigszins dalende lijn steeg het wegdek in het slot opnieuw met enkele percentages.

Vingegaard schoot uit de startblokken, getuige de snelste tijd bij het eerste tussenpunt. Bij meetpunt twee gaf de kopman van Team Jumbo-Visma één seconde toe op zowel Rémi Cavagna als Bjerg. Laatstgenoemde reed een uitmuntend slot, waar Vingegaard juist consolideerde. Het verschil op de streep was uiteindelijk twaalf seconden in het voordeel van Bjerg. Ondanks de nipt misgelopen ritzege deed Vingegaard goede zaken in het algemeen klassement. In het klassement staat Vingegaard nu op de tweede plaats.

“Uiteraard had ik gehoopt de tijdrit te winnen en de gele trui van Christophe over te nemen”, vertelt Vingegaard vlak na zijn inspanning. “Maar ik denk dat de sterkste vandaag heeft gewonnen. Ik kan redelijk tevreden zijn over mijn geleverde prestatie. Hopelijk kan ik in de komende dagen opnieuw een gooi doen naar het geel. Het voordeel is wel dat we morgen niet direct de controle hoeven te pakken. Het was mijn plan om snel te starten. Dat is ook gelukt, misschien zelfs iets te snel. In het middenstuk heb ik getracht mezelf iets te sparen om vervolgens aan het eind volle bak richting de finish te rijden. Misschien had ik het iets anders kunnen indelen, maar ik kan redelijk tevreden zijn met dit resultaat. Mikkel was vandaag uitmuntend.”

"Misschien had ik het iets anders kunnen indelen"

Jonas Vingegaard

Voor uittredend geletruidrager Laporte bleek de tijdrit een te lastige beproeving. “Ik heb me onderweg volledig gegeven. In het tweede deel kreeg ik het lastig en zag ik af. Ik wilde de trui hoe dan ook niet zomaar van de hand doen, dus ik heb mijn uiterste best gedaan. Het waren drie mooie dagen in de leiderstrui. Het is balen dat Jonas de ritzege mist. Het was fraai geweest als hij de trui van mij kon overnemen. Er komen echter nog vier pittige ritten aan, waarin Jonas kan toeslaan. Het werk dat hij in de voorbije dagen voor mij heeft verricht, hoop ik nu voor hem te kunnen doen”, toont Laporte zich strijdlustig.

Gerelateerde updates