Vingegaard vliegt naar zege in tijdrit Tour de France en verstevigt leiding

Vingegaard vliegt naar zege in tijdrit Tour de France en verstevigt leiding

Jonas Vingegaard heeft de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Deen van Team Jumbo-Visma zette in de race tegen de klok een razendsnelle tijd neer en wist Tadej Pogacar meer dan anderhalve minuut achter zich te houden. Wout van Aert eindigde knap als derde.

Nadat Dylan van Baarle namens de geel-zwarte formatie een degelijke tijdrit had neergezet, was het de beurt aan Van Aert. De 28-jarige Belg keek op het vlakke stuk tegen een lichte achterstand aan, maar maakte dat in de laatste kilometers ruimschoots goed. Van Aert reed een dijk van een klim en mocht plaatsnemen in de hot seat.

Op het moment dat Van Aert binnenkwam, ging Vingegaard als laatste van start. De geletruidrager schoot razendsnel in gang en had bij het eerste tussenpunt al zestien seconden te pakken op Pogacar. Vingegaard bleef ook op het eerste klimmetje en in de afdaling uitlopen, waarna hij met een voorsprong van een halve minuut aan de slotklim begon. Daar bouwde hij de voorsprong verder uit. In het algemeen klassement is het verschil ten opzichte van Pogacar nu opgelopen naar één minuut en 48 seconden.

"Dit was de beste tijdrit die ik ooit heb gereden."

Jonas Vingegaard

“Ik voelde me fantastisch, maar ik heb mezelf ook wel een beetje verrast”, vertelt een stralende Vingegaard. “Dit was de beste tijdrit die ik ooit heb gereden. Het begon met het vlakke stuk en het eerste klimmetje, waar ik zo hard mogelijk reed. Nadien hoopte ik dat ik wat zou herstellen in de afdaling en volle bak de slotklim kon aanvallen. Dat ging ontzettend goed. Bovendien heeft het team me op fantastische wijze door de dag geloodst. Mijn dank is groot.”

Vingegaard geloofde zijn eigen waardes niet en blikt vooruit op de koninginnenrit. “Ik begon te twijfelen en dacht dat mijn Garmin kapot was. Blijkbaar had ik geweldige benen. Nu is het zaak om een goed plan voor morgen op te stellen. Ik verwacht zeker dat er nog aanvallen op mijn gele trui gaan volgen.”

“Het is ongelofelijk wat Jonas vandaag heeft laten zien”, stelt Van Aert vast. De Belgisch kampioen tijdrijden deelde zijn inspanning goed in, maar zag ploeggenoot Vingegaard bijna drie minuten sneller gaan. “Ikzelf ben tevreden met mijn prestatie. Ik hoopte op het laatste stuk meer over te hebben, want daar werd het ontzettend lastig. Op de klim maakte ik ook daadwerkelijk tijd goed op jongens die sneller van start gingen. Dat stemt me tevreden, maar twee renners steken er duidelijk met kop en schouders bovenuit.”

Van Aert spreekt wat betreft het algemeen klassement van een grote stap in de goede richting. Toch houdt de Belg wel een slag om de arm. “Dat Jonas wint, maakt het een fantastische dag voor ons. We moeten wel ons hoofd erbij houden. Er komt nog een aantal zware dagen aan. Daarin kan van alles gebeuren. De Tour is pas beslist als je Parijs binnenrijdt.”

De zege van Vingegaard brengt het seizoenstotaal van Team Jumbo-Visma op 43. De Deen staat nu zelf op twaalf overwinningen.

 / 

Gerelateerde updates