Vroegtijdig einde eerste etappe O Gran Camino dankzij sneeuw

Vroegtijdig einde eerste etappe O Gran Camino dankzij sneeuw

De eerste etappe van O Gran Camino is donderdagmiddag vroegtijdig ten einde gekomen. Op ongeveer twintig kilometer van de finishlijn waren de weersomstandigheden in Spanje zo slecht, dat de jury besloot de koers te annuleren.

Warm aangekleed vertrokken de renners hun tocht in het noorden van Spanje. Acht koplopers bleven lange tijd vooruit, maar werden zo’n dertig kilometer van de meet teruggepakt door het peloton, met de renners van Team Jumbo-Visma voorop. Sneeuw, regen en zon wisselden elkaar gedurende de etappe af. Op de laatste klim van de dag werden nogmaals de renners getrakteerd op een fikse sneeuwbui. “Stoppen was de enige juiste keuze”, weet ploegleider Frans Maassen.

"Renners raakten onderkoeld, stoppen was de enige juiste keuze"

Frans Maassen

“Toen de koers geneutraliseerd was, ben ik meteen naar de jurywagen gegaan voor opheldering”, gaat Maassen verder. “Renners raakten onderkoeld. We werden volledig verrast door de temperatuur in combinatie met de kou en nattigheid. In overleg met de jury en andere ploegen is besloten dat doorgaan geen optie was. De jury besloot daarop de etappe te annuleren.”

 / 

“We moesten nog een behoorlijk stuk klimmen voordat we zouden beginnen aan de afdaling richting de finish. Dat zou onverantwoord zijn geweest met deze omstandigheden. Het is een heel moeilijk besluit om te maken, maar er is niemand die hier tegen kan protesteren. Er is geen enkele renner of ploeg die het niet eens was met deze beslissing”, aldus Maassen.

De jury heeft medegedeeld dat er geen algemeen klassement wordt opgemaakt na de annulering van de eerste etappe. Jonas Vingegaard won onderweg een tussensprint en pakte zodoende drie bonificatieseconden. “Omdat er vandaag wel 160 kilometer is gefietst door de renners heeft de jury besloten dat die seconden pas morgen, na de tweede etappe, worden bijgeschreven in het klassement”, meldt de ploegleider van de Nederlandse wielerformatie.

 / 

Gerelateerde updates