5 debutanten rijden Tour de France uit namens Team LottoNL-Jumbo

5 debutanten rijden Tour de France uit namens Team LottoNL-Jumbo

Team LottoNL-Jumbo heeft met de gehele ploeg de Tour de France uitgereden. Onder de negen mannen uit de selectie van de Nederlandse ploeg, bevinden zich vijf debutanten. Dylan Groenewegen, Timo Roosen, Bert-Jan Lindeman, George Bennett en Robert Wagner haalden zondag voor het eerst in hun carrière Parijs. De 103e editie van de ronde van Frankrijk werd gewonnen door Chris Froome (Team Sky). André Greipel (Lotto-Soudal) won de laatste rit. Daarin kwam Timo Roosen ten val en reden Dylan Groenewegen en Maarten Wynants in de beslissende fase lek.

 

“De doelstelling was het winnen van een etappe en die hebben we niet gehaald”, begon ploegleider Merijn Zeeman zijn terugblik op de Tour de France. “Als ik verder kijk dan dat, vind ik dat Dylan Groenewegen een enorme prestatie heeft geleverd door de Tour uit te rijden. Dat is boven verwachting en heel knap van hem. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van zijn carrière. Hij heeft veel ervaring en inhoud opgedaan. In de massasprints hebben we laten zien dat we er nog niet zijn en wel veel potentie hebben. De mannen in de sprinttrein hebben goed gepresteerd en ze zijn niet zomaar in staat om een Tour-etappe te winnen.”

 

“Als het gaat om die etappezege, hebben we het gemis van Robert Gesink niet op kunnen vangen”, vervolgde Zeeman. “Wilco Kelderman heeft een moeilijke Tour de France gehad. De eerste week ging goed, maar na zijn eerste valpartij kreeg hij het zwaar. Met zijn vechtlust in het laatste weekend toont hij wel aan dat het mentaal goed zit bij hem. Daarnaast rijdt een groot aantal debutanten namens ons hun eerste Tour uit. Dat is voor een wielrenner heel speciaal.”

 

Groenewegen

Dat beaamde Dylan Groenewegen. “Het is heel gaaf om de Tour de France uit te rijden”, zei hij. “Ik denk dat niet veel mensen hadden verwacht dat ik dat zou redden. Ik houd een goed gevoel over aan deze Tour. Ik houd niet zo van de bergen, maar die verteerde ik steeds beter. Over sommige van mijn sprints ben ik ook tevreden. Ik heb aangetoond dat ik het niveau aankan. Aan de andere kant heb ik nog veel te leren.” 

 

Vanmarcke

“Het ging beter en beter met de sprinttrein”, gaf Sep Vanmarcke aan. “We hebben een paar goede resultaten behaald. Geen absolute topresultaten, maar daar hoeven we niet ontgoocheld over te zijn. Ik was persoonlijk blij met de etappe naar de Mont Ventoux. Dat ik daar in de top-10 eindigde, was mooi. Ik heb me vermaakt, deze Tour. Qua plezier was het de mooiste die ik heb gereden.”

 

Roosen

Ook Timo Roosen had genoten van de rit naar de Mont Ventoux. “Dat was tof om mee te maken”, vertelde hij. “Het geeft een bijzonder gevoel dat ik mijn eerste Tour de France uitrijd. Het zijn drie zware weken geweest, maar het was heel mooi. Ik vond het gaaf om zo nadrukkelijk met de sprinttrein bezig te zijn. Ik merkte dat ik sterk was. Het had alleen een paar keer wat beter moeten vallen voor ons.”

 

Wynants

“We hebben enorm veel geleerd”, gaf ook Maarten Wynants aan. “We weten nu naar welk niveau we toe moeten. Er is weinig lijn en veel chaos en dat was erg leerzaam. De Tour is anders dan andere wedstrijden en het is mooi dat we dat nu mee hebben kunnen maken. Ik ben blij dat ik deze Tour weer heb uitgereden en mijn ding heb kunnen doen voor de sprints van Dylan.”

 

Martens

Paul Martens genoot ook van zijn werk in de sprinttrein. “Ik vond het mooi om samen te werken met die mannen”, gaf de Duitser aan. “Er was voor mij persoonlijk niet veel te halen in deze Tour. De etappes waren te zwaar of te vlak, maar nooit echt geschikt voor het typer renner als ik. Ik denk uiteindelijk dat het met Dylan naar behoren is gelopen. We hebben als ploeg goed werk geleverd. Daar kunnen we op bouwen.”

 

 

Wagner

“Bloed, zweet en tranen”, beschreef Robert Wagner zijn eerste Tour de France. “Er is een droom in vervulling gegaan, voor mij. Ik heb mijn eerste Tour de France uitgereden en voel me op mijn 33e voor het eerst een echte wielrenner. Ik heb drie Vuelta’s uitgereden en die zijn ook heel zwaar geweest. Sportief gezien is het verschil tussen de Tour en de Vuelta niet heel groot, maar de Tour is toch bijzonder.”

 

Lindeman

Ook Bert-Jan Lindeman debuteerde in de Tour de France. “Voor mij zijn de grote rondes het mooist om te doen”, gaf hij aan. “Ik merkte het niveauverschil tussen de Tour de France en de andere wedstrijden. Het is hier veel lastiger om in de ontsnapping te komen. Alle renners zijn van topniveau en tot op het bot gemotiveerd. Ik heb één dag meegestreden om de overwinning en ik zou graag nog een keer terug komen om er weer voor te gaan.”

 

Bennett

“Het was een rollercoaster”, zei George Bennett. “Ik heb goede momenten, slechte momenten, frustratie en succes gehad. Dat is één groot leermoment. Ik begon de Tour met de taak om Wilco te helpen, maar zijn val in de eerste week zorgde ervoor dat onze tactiek veranderde. Ik heb aangevallen en ben ervoor gegaan. Daar leer je het meest van. Ik ben heel blij dat ik mijn eerste Tour de France heb uitgereden.”

 

Kelderman

Wilco Kelderman kreeg tijdens de Tour de France een aantal teleurstellingen te verwerken, maar herpakte zich in de slotfase van de ronde. “Ik ben tot op het einde erg gemotiveerd gebleven”, zei hij. “Het lukte me alleen vaak niet om in de ontsnapping te komen. Ik heb alles gegeven en gevochten voor wat ik kon.”

Gerelateerde updates