De roze trui van Steven Kruijswijk geen moment in gevaar

De roze trui van Steven Kruijswijk geen moment in gevaar

Ook na de 18e etappe in de Giro d’Italia heeft Steven Kruijswijk de roze trui mogen aantrekken. De positie van de renner van LottoNL-Jumbo kwam geen moment in gevaar op de Pramartino, de enige gecategoriseerde klim van de dag. De etappe werd gewonnen door Matteo Trentin (Ettix-Quick Step). De groep der favorieten kwam 13 minuten later over de streep in Pinerolo. 

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van 24 renners met daarbij geen renners uit de LottoNL-Jumbo ploeg. Op kop van het peloton waren het de mannen van Steven Kruijswijk die het tempo bepaalden. Na iets meer dan twee uur was er al 100 kilometer afgelegd. Het hoge tempo was precies volgens plan van ploegleider Addy Engels. “Alles verliep volgens plan vandaag, snel een grote groep weg en dan gewoon hard met de ploeg op kop rijden.” Volgens Engels is de trui geen moment in gevaar geweest en wordt het uitkijken naar de komende dagen.

Sterke ploeg

De mannen van LottoNL Jumbo reden de hele dag op kop en zorgden ervoor dat het peloton op gang bleef. Dat de snelheid er goed in zat merkte ook Steven Kruijswijk: “Er werd behoorlijk doorgereden en op een gegeven moment kwamen er zelfs renners vragen of we misschien wat rustiger konden rijden, zodat zij konden plassen.” Kruijswijk roemt het werk dat de ploeg vandaag verzet heeft “Ik heb amper het peloton gezien, want ik zag alleen maar ploeggenoten om mij heen, ik ben niet buiten de eerste vijf van het peloton geweest.”

Tijdens de etappe werd al snel duidelijk dat de 24 man mochten gaan strijden voor de etappewinst. In de slotfase wisten de Italianen Gianluca Brambilla (Etixx - Quick Step) en Moreno Moser (Cannondale Pro Cycling Team) te ontsnappen. Lang zag het er naar uit dat de twee Italianen om de zege gingen sprinten maar in extremis was het Matteo Trentin die er in de laatste honderden meters voorbij wist te snellen. 


Geen schrik voor morgen

Op de klim naar Pramartino was het Enrico Battaglin die het peloton aanvoerde. "Enrico was beter dan ik had verwacht, hij bleef maar rijden en niemand viel aan." Steven Kruijswijk merkte dat weinig tegenstanders iets probeerden. "Ze deden niks, en zo lang ik mijzelf van voren laat zien kan ik moraal van ze wegpakken. Het is belangrijk om geen zwakte te laten zien.”

Morgen staat er een zware etappe op het programma en volgens ploegleider Addy Engels wordt dan de Giro beslist. “Het zal verdedigen zijn tot de laatste man, het stelt gerust dat Steven heeft laten zien dat hij bergop de beste is.” Ook Steven Kruijswijk kijkt uit naar de 19e etappe. "Morgen ligt mij beter dan vandaag, ik heb vorige week laten zien dat ik juist op die lange beklimmingen echt goed ben. Ik hoef geen schrik te hebben, het is vooral opletten waneer ze gaan aanvallen."

 

Gerelateerde updates