Groenewegen gehinderd in laatste kilometer eerste Tour-etappe

Groenewegen gehinderd in laatste kilometer eerste Tour-etappe

Dylan Groenewegen is in de eerste etappe van de Tour de France niet aan sprinten toe gekomen. De Nederlands kampioen kwam met de schrik vrij toen de renner voor hem hard ten val kwam, bleef zelf overeind, maar zag zijn sprint in het water vallen. Mark Cavendish (Team Dimension - Data) won de rit naar Utah Beach en pakte het eerste geel.

 

“Ik ben blij dat ik overeind bleef, maar er was wat stuntwerk voor nodig”, zei Dylan Groenewegen. “De Katusha-renner voor me klapte tegen een toeschouwer aan en viel hard. Ik reed tegen hem aan, maar kon gelukkig overeind blijven.” Dat gebeurde vlak nadat Groewegen een beetje was teruggezakt in het peloton. “We hadden iets te weinig man, dus het was lastig om helemaal vooraan te blijven. In eerste instantie lukte het ons om de voorste posities in het peloton in te nemen, maar het was te hectisch om dat vol te houden. Ik vond het wel een leuke dag vandaag. Ik heb genoten van de chaos.”

 

Risico

Timo Roosen werd in de slotfase van de wedstrijd slachtoffer van die hectische situatie. “Ik probeerde bij onze mannen te blijven en schoof in een bochtje onderuit”, gaf hij aan. “Het was belangrijk dat we bij elkaar zouden blijven, dus dan neem je iets meer risico. Het is zonde dat ik viel. Je vecht vanaf de eerste kilometer voor je plek. Ik heb nu wel een beetje last van de wond op m’n knie, maar dat zal snel over gaan.” 

 

Daardoor had Groenewegen in de sprint een man minder tot zijn beschikking en bovendien slaagde Robert Wagner er ook niet in om bij zijn ploeggenoten te blijven. “Ik raakte het wiel van Sep Vanmarcke en Maarten Wynants kwijt”, zei de Duitser. “Als ik nog bij hen had gezeten, hadden we een goede kans gemaakt, vandaag. Het is heel lastig om je sprint voor te bereiden als het zo chaotisch is. De klassementsrenners doen hier ook nog mee met hun treintjes. Dit is heel anders dan in andere wedstrijden.”

 

Gevecht

“De etappe is gegaan zoals we hadden voorspeld”, zei ploegleider Merijn Zeeman. “Je moet vroeg in positie zijn en het is een groot gevecht om daar te komen. Dat deden we in eerste instantie goed. Het was zonde dat Timo viel, want daardoor misten we een belangrijke man in de finale. Daarna kwamen we iets te vroeg naar voren. Ons plan is erop gericht dat Dylan vanuit een vrije positie te laten sprinten en daar zijn we vandaag niet in geslaagd. Aan de andere kant wisten we niet hoe het met Dylan zou gaan aangezien hij deze week last had van darmklachten. Hij is gezond en dat biedt perspectief voor de komende week.”

 

Zondag eindigt de tweede etappe met een beklimming van de derde categorie. “Dan wordt het weer hectisch”, vervolgde Zeeman. “We rijden grotendeels langs de kust en de wind gaat een rol spelen. Dat zorgt altijd voor stress. Met deze aankomst gaat het waarschijnlijk tussen de klassementsrenners en de specialisten voor dit werk. Wij willen daar ook graag in meedoen en gaan Wilco Kelderman in stelling brengen.”

Gerelateerde updates