Hofland 4e in tweede etappe Giro d’Italia, Tjallingii geniet in kopgroep

Hofland 4e in tweede etappe Giro d’Italia, Tjallingii geniet in kopgroep

Moreno Hofland is vierde geworden in de tweede etappe van de Giro d’Italia. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo eindigde in de massasprint in Nijmegen achter winnaar Marcel Kittel (Etixx - Quick Step), Arnaud Démare (FDJ) en Sacha Modolo (Lampre - Merida). Maarten Tjallingii reed het grootste gedeelte van de dag in de ontsnapping.

 

Maarten Tjallingii had voorafgaand aan de Giro d’Italia al aangegeven dat hij erg gemotiveerd was voor het eerste weekend in zijn provincie en dat bewees hij door zaterdag onderdeel uit te maken van de vroege vlucht. “Ik wilde het publiek graag vermaken”, gaf hij aan. “Ik heb ervan genoten, het was fantastisch om al die mensen langs het parcours te zien.” Tjallingii verloor in Berg en Dal het sprintje om de bergprijs en hield daardoor geen trui over aan zijn avontuur. “Ik probeerde Omar Fraile (Dimension Data) te verrassen, maar het lukte me niet meer om bij hem te komen nadat ik een gat liet vallen. Ik heb nu toch twee punten. Morgen ga ik het weer proberen, als ik dan wel de bergsprint win, heb ik de blauwe trui alsnog.”

 

Kippenvel

Jan Boven reed onderweg achter Tjallingii aan. “Het was een feest”, zei de ploegleider. “De mensen zijn massaal gekomen om te kijken en het is heel mooi om te zien dat alles roze gekleurd is. Maarten zei halverwege tegen me dat hij met kippenvel rond reed. Dit was een hoogtepunt voor hem.”

 

Toen Tjallingii 20 kilometer voor het einde werd teruggepakt, begonnen de twee hoofdtaken voor Team LottoNL-Jumbo. Kopman Steven Kruijswijk werd in de slotfase beschermd en de sprint van Moreno Hofland werd voorbereid. “Bram Tankink was bij Steven Kruijswijk en heeft hem beschermd”, gaf Boven aan. “Hofland heeft daarvan kunnen profiteren en reed voortdurend goed van voren.”

 

Vertrouwen

“Het was een hectische finale, maar ik heb mijn mannetje kunnen staan”, zei Hofland. “Ik zat op de goede plaats na het werk van Twan Castelijns en Bram. Daarna heb ik het treintje van FDJ gevolgd, kwam ik in de sprint in het wiel van Caleb Ewan (Orica - GreenEDGE) uit en kon ik vervolgens nog wat renners voorbij. Deze vierde plaats geeft vertrouwen. De weg naar boven is ingezet.”

Gerelateerde updates