Hofland vijfde in vijfde rit Giro d’Italia

Hofland vijfde in vijfde rit Giro d’Italia

Moreno Hofland is vijfde geworden in de vijfde etappe van de Giro d’Italia. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo was in de plaatselijke ronde rondom Benevento voortdurend van voren zichtbaar, maar raakte in de laatste bocht ingesloten. André Greipel (Lotto - Soudal) won de etappe.

 

De rit van Praia a Mare naar Benevento was woensdag maar liefst 233 kilometer lang. De vijfde etappe was bovendien niet alleen vanwege de lengte zwaar. “Het was een lastige etappe met een aantal venijnige klimmetjes die op papier geen beklimmingen waren”, zei Moreno Hofland. “Toch ging eigenlijk alles goed, bij ons. Maarten Tjallingii bracht ons vlak voor het ingaan van de laatste ronde naar voren en daarna deed Jos van Emden een lange aflossing. Enrico Battaglin heeft me vervolgens van voren gehouden, zodat ik vooraan de afdaling in kon.”

 

Valpartij

Daar had Team LottoNL-Jumbo bewust naartoe gewerkt, want door het bochtige parcours was het lastig om in de afdaling nog op te schuiven. Hofland begon die afdaling in vierde positie en behield zijn plaats. Met nog 1,5 kilometer te gaan, kwam een groot aantal renners onder hem door en ontstond er een valpartij. “Ik moest hard remmen en verloor wat plaatsen”, vervolgde Hofland. “Dat is zonde, want ik had goede benen, vandaag. Deze vijfde plaats was vanuit mijn positie het maximale.”

 

Door de chaos in de laatste kilometers ontstonden er ook gaten in het peloton. Steven Kruijswijk verloor daardoor vier seconden. “Dat is zonde”, gaf ploegleider Addy Engels aan. “Hij zat niet bij de andere jongens in het wiel toen ze Moreno van voren afzetten. Deze vier seconden zijn niet heel belangrijk voor het eindklassement, maar we werken elke dag hard voor zijn positie. Dit is onnodig.”

 

Bergop

Kruijswijk krijgt donderdag echter meteen de kans om zijn tijdverlies recht te zetten, als er voor het eerst bergop gefinisht wordt. “Ik verwacht dat Steven goed is en kort gaat eindigen”, concludeerde Engels. “Wat hij gisteren liet zien, loog er niet om. Ik heb er vertrouwen in dat hij bij de besten hoort.”

Gerelateerde updates