Keizer 10e, Kelderman valt in proloog Ronde van Romandië

Keizer 10e, Kelderman valt in proloog Ronde van Romandië

Martijn Keizer is tiende geworden in de proloog van de Ronde van Romandië. De tijdrijder van Team LottoNL-Jumbo reed de 4 kilometer rondom La Chaux-de-Fonds 12 seconden minder snel dan winnaar Ion Izaguirre (Movistar). Wilco Kelderman kwam in zijn tijdrit ten val en verloor 33 seconden.

 

“Ik ben niet echt tevreden over mijn tijdrit, maar een 10e plaats in een World Tour-wedstrijd is niet slecht”, zei Martijn Keizer na de proloog van de Ronde van Romandië. “Ik vond het moeilijk om de juiste focus te pakken. Ik kom net uit een hoogtestage van 3 weken op Tenerife en heb daardoor 4 weken lang niet gekoerst. Daarnaast zaten we de hele dag in dubio. Het was een rare tijdrit, met een steil klimmetje. Daardoor startte ik niet op mijn tijdritfiets. Daarnaast veranderde de weersomstandigheden steeds. Als je naar mijn voorbereiding kijkt, is deze tiende plaats prima, maar ik wil in de Giro d’Italia een top-5 resultaat in de proloog.”

 

Hersenschudding

Keizer was met zijn 10e plaats nog één van de weinige lichtpuntjes voor LottoNL-Jumbo op de eerste dag van de Zwitserse etappekoers. Kopman Wilco Kelderman en Victor Campenaerts kwamen ten val. “Het was niet de beste dag uit mijn loopbaan in het wielrennen”, zei ploegleider Frans Maassen met een understatement. Hij zag Victor Campenaerts een bocht missen en met een ambulance afgevoerd worden. “Victor heeft zijn neus en een paar tanden gebroken en een herschudding opgelopen. Hij reed rechtdoor bij de eerste bocht naar rechts. Dat was een moment van onoplettendheid.” Campenaerts maakt het naar omstandigheden goed, maar moet de nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

 

Risico

Ook Wilco Kelderman kwam ten val, maar de schade viel voor de kopman van Team LottoNL-Jumbo mee. “Hij reed hard bergop en stevende af op een toptijd”, vervolgde Maassen. “Het regende echter hard tijdens zijn rit, waardoor hij viel in de afdaling. Dat was zonde. Hij is ervoor gegaan en heeft risico genomen, maar het is nog niet gedaan. De meeste topfavorieten reden niet zoveel sneller dan hij en ook met zijn schaafwonden valt het mee.”

 

De eerste etappe van de Ronde van Romandië is een onvoorspelbare. De rit kan in een massasprint eindigen, maar het weer kan ook een grote invloed hebben op het koersverloop. “Het wordt slecht weer en het kan alle kanten op gaan”, zei Maassen. “Ik denk dat de mannen van Movistar de koers wel gaan controleren. Het zou voor ons goed zijn als het in een sprint eindigt.”

Gerelateerde updates