Kelderman eindigt 5e etappe Tour de France in groep met favorieten

Kelderman eindigt 5e etappe Tour de France in groep met favorieten

Wilco Kelderman heeft zich in de zware vijfde etappe van de Tour de France gehandhaafd in de groep met klassementsfavorieten. De klimmer van Team LottoNL-Jumbo werd 16e en steeg naar de 11e plaats in het algemeen klassement. Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) soleerde naar de dagzege en pakte de gele trui.

 

De heuvelachtige vijfde rit van de Tour de France had een relatief rustige aanloop, maar toen het peloton de laatste fase van de etappe hadden bereikt, ging het tempo flink omhoog. “Ik had al verwacht dat het tempo omhoog zou gaan”, zei Kelderman. “Ik ben er echter niet door in de problemen gekomen. Het was hier en daar behoorlijk steil, maar ik zat goed in mijn ritme.”

 

Heuvels

Doordat Kelderman zich bij de beste klimmers handhaafde, steeg hij naar de 11e plaats in het klassement. “Daar ben ik blij mee”, vervolgde hij. “Ik sta er goed bij en het gaat lekker. Ik wil dit niveau graag vasthouden. Het is fijn dat de eerste heuvels er nu op zitten en het peloton een beetje uit elkaar is gereden. Nu weten we een beetje wat de verstandhoudingen zijn en dat geeft een goed gevoel.”

 

“Wilco voelde zich goed, vandaag”, gaf ploegleider Merijn Zeeman aan. “Hij moet deze dagen gewoon volgen, dan weten we na de Pyreneeën hoe goed hij is. Hij jaagt nog steeds op een etappezege, maar het was niet het plan om in de eerste dagen bewust tijd te verliezen. Er komen genoeg etappes die hij goed aan kan en deze week is tot nu toe een bevestiging van dat hij goed in zijn vel zit.”

 

Ontsnapping

De etappe werd woensdag gewonnen vanuit de vroege vlucht en daar hadden de mannen van Team LottoNL-Jumbo graag deel van uitgemaakt. “We hebben het geprobeerd met Bert-Jan Lindeman en George Bennett, maar het is ons helaas niet gelukt om in de definitieve ontsnapping te zitten”, legde Zeeman uit. “Dat is balen, maar uiteindelijk kunnen we verder met wat we vandaag hebben laten zien. Wilco haalt een hoog niveau en Dylan Groenewegen zat zonder problemen in de grupetto.”

Gerelateerde updates