Kelderman eindigt eerste Pyreneeënrit Tour de France tussen klassementsfavorieten

Kelderman eindigt eerste Pyreneeënrit Tour de France tussen klassementsfavorieten

Wilco Kelderman is de zevende etappe van de Tour de France zonder kleerscheuren doorgekomen. De klimmer van Team LottoNL-Jumbo eindigde de eerste rit door de Pyreneeën in de groep met klassementsrenners. Paul Martens maakte lange tijd deel uit van de kopgroep waaruit ritwinnaar Stephen Cummings (Team Dimension Data) kwam.

 

De zevende etappe van de Tour de France begon vrijdag met een lange strijd om de plaatsen in de kopgroep. “Eerst reed er een groep van 12 renners weg, maar daar zaten Cavendish en Sagan bij”, zei ploegleider Merijn Zeeman. “Dat was geen goede situatie voor de strijd om de groene trui en dus werden zij teruggepakt. Daarna was het meteen weer oorlog en reden er 29 man weg.”

 

Kopgroep

Eén van die 29 was Paul Martens. “Het was goed dat ik erbij zat”, gaf de Duitser aan. “Toen ik om me heen keek, zag ik echter al snel dat er veel zeer sterke mannen tussen zaten. Toen wist ik eigenlijk al dat ik weinig kans zou maken op de etappezege.” Vlak voordat de renners de Col d’Aspin moesten beklimmen, dunde de grote kopgroep flink uit. “We reden daar een finale voor de finale. Uiteindelijk was de voorsprong niet groot genoeg voor mij om voor het peloton te kunnen finishen.”

 

Het peloton reed op de Col d’Aspin een strak tempo, maar toch bleef er een grote groep met klassementsrenners bij elkaar. “Wilco Kelderman zat goed in die groep”, vervolgde Zeeman. “George Bennett heeft bovendien nog voor hem kunnen werken. Wilco zat in goede positie voor de afdaling. Ik ben benieuwd naar hoe het morgen met hem gaat, dat wordt een interessante dag.”

 

Opwarmer

“De jongens reden vandaag voor mij”, zei Kelderman. “Ik werd perfect afgezet aan de voet van de Col d’Aspin. Dan is het vervolgens aan mij om van voren te blijven en te kijken wat er mogelijk is. Uiteindelijk was dit denk ik een opwarmer voor morgen en overmorgen. Dat klinkt makkelijker dan het was, maar het ging goed.”

 

Dylan Groenwegen doorstond de eerste Pyreneeënrit ook zonder problemen. “Ik zat voor het eerst in de grupetto”, gaf de sprinter aan. “Dat was best leuk. Je rijdt daar gewoon een strak tempo omhoog. Het gaat niet te hard, dus dat is ideaal. Ik fietste vandaag lekker mee en ga het vanaf nu van dag tot dag bekijken.”

Gerelateerde updates