Kelderman grijpt leiding in Vuelta al Pais Vasco

Kelderman grijpt leiding in Vuelta al Pais Vasco

Wilco Kelderman is de nieuwe leider in het algemeen klassement van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. De klimmer van Team LottoNL-Jumbo viel in de zware slotfase van de vierde etappe zelf aan, waarna klassementsleider Mikel Landa (Team Sky) tijd verloor. Kelderman eindigde als achtste in de daguitslag, Samuel Sanchez (BMC Racing Team) won de rit.

 

Ploegleider Addy Engels zei woensdag dat Wilco Kelderman en Robert Gesink vooral instinctief moesten blijven koersen in de laatste ritten van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco. Die aanpak betaalde zich een dag later uit. De zware vierde etappe in het Baskenland eindigde met 2,5 venijnige slotkilometers en die greep Kelderman aan om aan te vallen. De Nederlander kreeg zelf geen ruimte, maar zorgde er indirect voor dat het vooraan in de wedstrijd ontplofte. Landa werd daar het voornaamste slachtoffer van, waardoor Kelderman’s achtste plaats goed genoeg was voor het overnemen van de gele trui.

 

Beloning

“We kenden de finale goed en wisten dat er nog een heel lastig stuk zou komen”, zei ploegleider Merijn Zeeman na de rit. “Daar probeerde Wilco inderdaad instinctief een demarrage te plaatsen. Er wordt hier op het allerhoogste niveau gestreden en het is heel mooi om te zien dat Wilco en Robert het zo goed doen. Ze rijden met vertrouwen rond en de rest van de ploeg zet ze steeds goed af op de lastige plaatsen. George Bennett is helaas ziek en is afgestapt, maar de rest heeft het uitstekend gedaan. Met name Enrico Battaglin en Paul Martens zijn in de finale heel belangrijk geweest. Het veroveren van de leiderstrui is dan ook een mooie beloning voor het team.”

 

Initiatief

Kelderman gaf aan dat zijn demarrage aangeeft hoe hij zichzelf voelt. “Ik voel me heel sterk”, gaf hij aan. “Ik durf initiatief te nemen omdat ik weet dat er niet veel renners harder rijden dan ik. Toen ik aanviel, zag ik Alberto Contador (Tinkoff) voorbij flitsen. Toen moest ik even aanpoten, maar ik wist dat als ik alles zou geven, hij niet ver bij me weg zou kunnen rijden. We hebben vandaag echt als ploeg gereden, zijn voortdurend oplettend geweest en zaten goed van voren. Tijdens de rit zei Paul tegen me dat ik op het laatste klimmetje moest aanvallen. Ik zat op de juiste positie en koos mijn moment.”

 

Vrijdag staat de koninginnenrit op het programma. De renners finishen dan bovenop de Uzartza. “We gaan morgen knokken en genieten”, zei Zeeman. “Er verandert niet zoveel voor ons. Alles staat nog heel dicht bij elkaar. Ook nu we de leiderstrui hebben, blijven we het van dag tot dag bekijken.”

Gerelateerde updates