Kelderman stelt teleur in eerste bergetappe

Kelderman stelt teleur in eerste bergetappe

Wilco Kelderman heeft de verwachtingen tijdens de eerste bergetappe in Parijs-Nice niet waar kunnen maken. De jonge klassementsrenner ging tot 3 kilometer voor het einde met de besten mee, maar moest toen afhaken. Australiër Richie Porte (Team Sky) won de rit, Kelderman kwam 1 minuut en 24 seconden later als 26e binnen.

Op de vijfde dag van de rittenkoers Parijs-Nice werd er voor het eerst serieus geklommen. De finishlijn lag in Croix de Chaubouret, boven op een berg van de eerste categorie. Naar die aankomst had Team LottoNL-Jumbo al een tijd uitgekeken met Wilco Kelderman als belangrijkste troef. En dus viel zijn 26e plaats en de bijbehorende achterstand ook tegen. “We hadden op meer gehoopt”, liet ploegleider Jan Boven na afloop weten. “We hebben hier lang naartoe gewerkt en de voorbereiding was ook goed. De eerste dagen van Parijs-Nice verliepen ook zoals wij het wilden. Met Wilco was de hele voorbereiding top verlopen en de afgelopen dagen ook. Vandaag was een eikmoment en dan hoop je op meer dan een 26e plaats. Waar het aan gelegen heeft, weet ik niet. Het is duidelijk dat hij geen super dag had. De finale was hectisch en daarin voelde hij al dat hij minder werd. Uiteindelijk moest hij drie kilometer voor het einde afhaken. Dat hij daarna nog zo is blijven knokken, siert hem.”

Offday
Kelderman zelf was zeer teleurgesteld met zijn prestatie vandaag. “Ik had een offday”, zei hij somber. “Mijn benen liepen vol aan het einde en ik haalde mijn normale waardes ook niet. Daar baal ik erg van. Nu moet ik meteen nieuwe doelen kiezen in plaats van dat ik zicht houd op een mooi klassement.” De klimmer beseft daarentegen ook dat Parijs-Nice er nog niet op zit en er nog kansen op revanche komen. “Een goed klassement is niet meer realistisch. Ik weet alleen dat het niet aan mijn voorbereiding heeft gelegen en dat ik goed zou moeten zijn. Ik hoop dat ik komend weekend wel mijn niveau kan halen en kort kan eindigen in de laatste twee etappes. Ik heb in ieder geval nog erg veel zin in de klimtijdrit.”

Alles voor Moreno
“De teleurstelling van vandaag verandert onze plannen wel”, was Jan Boven duidelijk. “In de etappe van morgen zou Moreno Hofland nog kunnen meedoen. Daar gaan we ons dan ook nog meer op richten dan we afgelopen dagen hebben gedaan. In de eerste drie ritten hebben we voor ogen gehouden dat we enerzijds Moreno moesten helpen en anderzijds Wilco moesten beschermen. Dat laatste onderdeel valt nu weg. Al die energie gaan we dus in de etappekansen van Moreno steken. Overigens is morgen ook de dag met de grootste kans dat een eventuele vroege vlucht wegblijft. Daar zullen we dus ook extra alert op zijn.”

Gerelateerde updates