Kelderman valt aan en komt ten val in 20e etappe Tour de France

Kelderman valt aan en komt ten val in 20e etappe Tour de France

Wilco Kelderman heeft tijdens de laatste bergetappe van de Tour de France de hele dag in de aanval gereden. De renner van Team LottoNL-Jumbo hoorde op de slotklim naar Joux Plane bij de beste klimmers uit de kopgroep, maar haakte af bij ritwinnaar Jon Izaguirre (Movistar). In de laatste afdaling kwam Kelderman nog ten val, waardoor hij als 7e eindigde. 

 

“Wilco Kelderman was vanaf kilometer 0 in de aanval”, zei ploegleider Merijn Zeeman. “In eerste instantie was er een grote groep van 36 man weg. Daar zat Bert-Jan Lindeman ook nog bij, maar hij moest daarna passen. Uiteindelijk bleven 30 renners vooruit met ook George Bennett daarbij. Toen de kopgroep uit elkaar gevallen was, heeft George op de Col de la Ramaz tempo gemaakt om Wilco weer terug in de koers te krijgen. Dat is ook gelukt.”

 

Technisch

Op de Col de Joux Plane ontstond uiteindelijk een man-tegen-man-gevecht tussen de beste klimmers uit de kopgroep. “Wilco moest net even passen bij Izaguirre en kwam als vierde boven’, vervolgde Zeeman. “De afdaling was vervolgens super technisch en door de stromende regen erg glad. Hij is in de afdaling nog tot teruggekomen tot een verschil van 15 seconden, maar een kilometer voor de streep vloog hij uit de bocht.’

 

“Er kwam net iets voor de laatste kilometer ineens een scherpe bocht”, gaf Kelderman aan. “Mijn wiel slipte weg op een witte streep in ik reed met 60 kilometer per uur de hekken in. Ik viel op mijn rug en het deed zoveel pijn, dat ik niet meer echt hard kon trappen. Ik heb er gelukkig alleen maar kneuzingen aan overgehouden, dus dat valt mee. Ik heb vandaag alles gegeven en gevochten voor wat ik kon. Toen ik viel, reed ik op de vijfde plaats en dat was het hoogst haalbare geweest, vandaag.”

 

Veerkracht

Zeeman vond dat Kelderman een mooie etappe gereden heeft. “Hij heeft een moeilijke Tour gehad, maar streed vandaag voor de etappezege. Daar mag hij trots op zijn. Wilco verdient een compliment voor zijn strijdlust. Hij heeft aangetoond dat hij veerkracht heeft.”

Gerelateerde updates