Kelderman verliest leiding na val in 5e etappe Vuelta al Pais Vasco

Kelderman verliest leiding na val in 5e etappe Vuelta al Pais Vasco

Wilco Kelderman is tijdens de vijfde etappe van de Vuelta Ciclista al Pais Vasco naar de achtste plaats in het algemeen klassement gezakt. De klimmer van Team LottoNL-Jumbo kwam na 110 kilometer ten val en werd vervolgens 14e in de rit. Diego Rosa (Astana) won de rit, Sergio Henao (Team Sky) nam de leiding over.

 

“We hadden de situatie lange tijd onder controle”, zei ploegleider Addy Engels na de rit. “We hebben vroeg een hele grote kopgroep laten rijden, omdat we het prettiger vonden om controle te houden over een grote kopgroep, dan dat het lange tijd een chaos bleef in het peloton. Er leek vervolgens geen vuiltje aan de lucht, totdat Wilco in een bocht van een afdaling weggleed.”

 

Fietswissel

Kelderman viel niet hard, maar zijn valpartij had wel zijn uitwerking. “Victor Campenaerts ging als eerste door de bocht heen en moest een beetje corrigeren”, schetste Kelderman de situatie. “Ik remde vervolgens te hard, slipte weg en eindigde in de greppel. Ik viel niet hard, maar moest wel van fiets wisselen. In de finale had ik het op de voorlaatste klim moeilijk. Die was steil en lang. Ik kwam daar met een kleine achterstand boven, maar ik kon meteen weer in de groep terugkeren. Uiteindelijk ben ik ook redelijk tevreden met hoe ik deze etappe afsluit. Ik sta er nog steeds goed voor.”

 

Klap van de kou

Robert Gesink kwam de etappe een stuk minder goed door. “Robert kwam op een gegeven moment helemaal verkleumd bij de auto”, gaf Engels aan. “Hij probeerde nog wat andere kleding aan te doen. Hij zat aan de voet van de voorlaatste klim nog wel bij de groep, maar heeft een klap van de kou gehad en kon niet meer. Uiteindelijk zijn we tevreden over het verloop van deze wedstrijd. Tot vandaag hadden we twee man in de top-10 en nu hebben we nog 1 top-10 positie over. De manier waarop we daarvoor hebben gezorgd, zegt veel. De ploeg was goed en we hebben mee kunnen doen in één van de moeilijkste wedstrijden van het jaar. Misschien kan Wilco morgen nog naar de zevende plaats stijgen in de afsluitende tijdrit.”

 

Specialissima

Wilco Kelderman startte de vijfde etappe als de leider in het algemeen klassement met de Bianchi Specialissima. Het 780 gram wegende frame bepaalt de nieuwe standaard voor ultralichte fietsen met dank aan het gebruik van Countervail® geïntegreerde vibratie-dempende technologie.

Countervail® is een gepatenteerd visco-elastisch carbon materiaal met een unieke vezelopbouw dat tot 80% van de vibraties dempt, terwijl de stijfheid en de kracht van het frame en de voorvork juist beter zijn. De nieuwe formule van Bianchi’s ultralichte Countervail® carbon formule is specifiek gemaakt voor de Specialissima om de inherente nervositeit van ultralichte frames te beperken. De Specialissima zorgt voor excellente tractie en stabiliteit op hoge snelheid bij elke omstandigheid and is een supersnelle klimmachine. Een relevante verbetering is de door Bianchi verbeterde wedstrijd geometrie. Dat zorgt ervoor dat de renner optimaal op zijn fiets zit en de best mogelijke efficiëntie behaalt. 

Specialissima is de keuze van Team LottoNL-Jumbo’s kopmannen als het aankomt op demarrages bergop.

Gerelateerde updates