Kruijswijk 4e na spectaculaire Giro d’Italia voor Team LottoNL-Jumbo

Kruijswijk 4e na spectaculaire Giro d’Italia voor Team LottoNL-Jumbo

Steven Kruijswijk is vierde geworden in de Giro d’Italia. In Turijn kwam er zondag een einde aan een bijzondere ronde voor Team LottoNL-Jumbo, die begon met drie indrukwekkende dagen in Nederland. Maarten Tjallingii droeg een dag de blauwe trui, Primoz Roglic won een etappe en Steven Kruijswijk reed vijf dagen in het roze. Vincenzo Nibali (Astana) won de Giro. Niklas Arndt (Giant - Alpecin) won de laatste rit.

 

“De Giro begon ontzettend mooi”, zei ploegleider Jan Boven. “De start in Apeldoorn was fantastisch. Primoz Roglic werd daar onverwacht tweede. Daartegenover stond de teleurstelling over de val van Jos van Emden. Mede door het publiek hebben we daarna twee prachtige dagen gehad. We stegen als ploeg boven onszelf uit, waren geconcentreerd. Dat hebben we door kunnen trekken in Italië.” De eerste etappe in Italië reed Maarten Tjallingii in de blauwe trui. Die had hij op de eerste zondag veroverd door de bergsprint op de Posbank te winnen. “Dat was mijn hoogtepunt van deze ronde”, zei Tjallingii. “We hebben drie weken lang hoogtepunten beleeft en elke dag meegedaan om de prijzen.”

 

Primoz Roglic

In de negende etappe leverde dat een overwinning op. Toen won Primoz Roglic de tijdrit in Chianti. “Ik wist niet wat ik moest verwachten van mijn eerste grote ronde, maar het was een geweldige ervaring”, zei de Sloveen. “Er is ook zoveel gebeurd. Eerst mijn tweede plaats in de proloog. Dat was veel meer dan ik had verwacht. Daar zat uiteindelijk ook wat teleurstelling bij omdat ik zo dicht bij de overwinning was. Van mijn valpartij in de derde rit, lag ik niet wakker. Ik was hier immers niet voor het klassement. Dat ik de tweede tijdrit wel won, was een heel bijzonder moment. Ik heb geen woorden voor hoe mooi dat was.”

 

Roze trui

Zes dagen later reed Steven Kruijswijk zijn zoveelste sterke bergrit deze ronde en beloonde zichzelf met de leiding in het algemeen klassement. “De dag dat ik de roze trui pakte en een tik uitdeelde aan mijn concurrenten, was mijn hoogtepunt van deze Giro d’Italia”, gaf Kruijswijk aan. “Ik voelde me de hele dag goed. Ik was eigenlijk van plan om me zo veel mogelijk te sparen voor de klimtijdrit, maar omdat het zo goed ging, viel ik toch aan. Ik ben er trots op dat ik de Giro op deze manier heb kunnen rijden. Het dragen van de leiderstrui brengt een ander soort spanning met zich mee. Iedereen let op je en probeert je uit die trui te rijden. Niets is mooier dan op die manier rondrijden en de favorieten te verslaan.”

 

Vierde plaats

Kruijswijk behield zijn roze trui tot de 19e etappe. In de afdaling van de Colle dell’Agnello kwam hij ten val en verloor hij veel tijd op zijn concurrenten. “Ik wist dat Nibali een scherpe afdaling wilde rijden”, vervolgde Kruijswijk. “Ik wilde hem volgen, maar kon niet goed door de bocht heen kijken vanwege de sneeuw. Ik schatte de weg verkeerd in, begon te slippen en reed de sneeuwmuur in. Van tevoren had ik misschien getekend voor deze vierde plaats, maar je moet de kansen pakken als ze er liggen. Het is heel erg jammer dat mij dat niet is gelukt.”

 

Petje af

De ervaren ploeggenoten van Kruijswijk waren na afloop niets dan lovend over hun kopman. “Laten we hopen dat Steven in de toekomst nog meer hoogtepunten meemaakt en dat de hoogtepunten dan mooi afgerond zijn met een roze trui”, zei Tjallingii. “Steven kan hier als individu van groeien en wij als ploeg ook.”

“Het is natuurlijk eeuwig zonde dat het geen Giro-winst heeft opgeleverd, maar petje af voor wat Steven heeft gedaan”, voegde Jos van Emden toe. “Iedere coureur weet dat het heel zwaar is om weer door te gaan na zo’n valpartij. Ik vind dat hij vrijdag na zijn val nog een hele goede finale heeft gereden als je kijkt naar de omstandigheden.” “Het is verschrikkelijk knap wat Kruijswijk heeft laten zien, maar het is echt zuur dat hij de Giro niet gewonnen heeft”, gaf Bram Tankink aan. “Dat gevoel overheerst nu, maar er komt een moment dat we beseffen hoe mooi deze Giro is geweest.”

 

Enrico Battaglin

“Ik ben moe”, zei Enrico Battaglin. De Italiaan was in de bergen één van de belangrijkste ploeggenoten van Kruijswijk. “We hebben het goed gedaan, deze Giro. De val van Steven is heel ongelukkig, uiteindelijk. Dat is een vervelend moment. We hebben als team gedaan wat we konden. Daarom ben ik teleurgesteld over het mislopen van de zege. Het was een droom om de Giro te winnen met het team. Vierde worden is ook goed, maar we waren zo dichtbij het verwezenlijken van de droom.”

 

Martijn Keizer

“Ik denk dat we een hele goede Giro hebben gereden”, gaf Martijn Keizer aan. “Wat er in de laatste week gebeurt, is zuur. Je wilt de trui niet op zo’n manier verliezen. Toch mogen we trots zijn op de prestatie die we hebben geleverd. We hebben echt als ploeg gereden. Ik heb me samen met Steven en Primoz voorbereid op hoogte en heb tijdens de Giro gedaan wat ik kon doen om Steven te helpen. In de breedte was iedereen erg goed en daar mogen we heel blij mee zijn.”

 

Twan Castelijns

Voor Twan Castelijns was deze Giro zijn debuut in een grote ronde. “Het was mijn eerste grote ronde en een hele mooie. De manier waarop het afloopt met Steven, is heel jammer. We hebben er super hard voor gevochten. Dat was zwaar voor mij, persoonlijk. Het beste was er de laatste dagen ook wel vanaf. Dat ik deze Giro uitrijd, is een hoogtepunt. Ik wilde alles doen voor de ploeg, maar persoonlijk was het ook een doel om uit te rijden. De dagen in Nederland waren indrukwekkend. In Italië was er ook heel veel beleving bij het publiek. Dat, de publiciteit die de roze trui van Steven met zich meebracht en het fietsen door het hooggebergte maken dit een hele bijzondere ervaring.”

 

Addy Engels

“We hebben met de ploeg een fantastische Giro gereden”, concludeerde ploegleider Addy Engels. “Daar mogen we absoluut trots op zijn. Nu we zo dicht bij de eindzege waren, wil ik eigenlijk niet meer over onze doelstelling praten, maar die doelstelling hebben we wel gehaald. Steven is vierde geworden en we hebben een etappe gewonnen. Na vrijdag hadden we niet meer verwacht dat Steven het een dag later nog zo goed zou doen. Het is heel jammer dat hij uiteindelijk net buiten het podium eindigt, maar deze vierde plaats is daarentegen al veel meer dan waar we vrijdagavond nog rekening mee hielden.”

Gerelateerde updates