Kruijswijk knokt, maar zakt een plaats in voorlaatste rit Giro d’Italia

Kruijswijk knokt, maar zakt een plaats in voorlaatste rit Giro d’Italia

Steven Kruijswijk is op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia naar de vierde plaats in het algemeen klassement gezakt. De kopman van Team LottoNL-Jumbo vocht een dag na zijn valpartij voor wat hij waard was, maar zag dat Alejandro Valverde (Movistar) in de slotfase van de rit de derde plaats van hem overnam. Rein Taaramäe (Katusha) won de rit, Vincenzo Nibali (Astana) nam de roze trui over van Esteban Chavez (Orica - GreenEDGE).

 

Nadat bij Steven Kruijswijk vrijdagavond een breukje in zijn rib was geconstateerd, was het zaterdagochtend nog even de vraag of hij de Giro d’Italia zou kunnen uitrijden. Kruijswijk had bovendien veel last van zijn flank en voet, maar stapte gewoon op de fiets en maakte tijdens de etappe ook een sterke indruk. “Ik heb niet voor niets drie weken afgezien”, zei hij. “Dan kon die laatste zware dag ook nog wel. Ik was helemaal kapot aan het einde. Als er nog iets in zat, was dat het eindpodium. Dat wilde ik behouden, maar ik heb de Giro gisteren verloren. Het is heel erg jammer dat ik hier nu zonder roze trui sta.”

 

Tot het uiterste

Kruijswijk verloor zijn podiumplaats tijdens het laatste gedeelte van de beklimming naar de Colle della Lombarda. Toen Nibali aanviel, haakten Chavez en Valverde in eerste instantie bij hem aan. Chavez zakte uiteindelijk weer terug tot het groepje van Kruijswijk, terwijl Valverde gezelschap kreeg van Rigoberto Uran (Cannondale) en vooruit bleef. “Ik ben tot het uiterste gegaan”, vervolgde Kruijswijk. “Ik heb een slapeloze nacht gehad na mijn valpartij en ik had veel pijn. Ik wilde niet aan die pijn denken, alles uitschakelen en naar de streep rijden. Dat heb ik gedaan. Dit was het.”

 

Fantastische Giro

“Ik ben trots op wat Steven vandaag nog uit zijn lijf heeft weten te persen”, gaf ploegleider Addy Engels aan. “We zagen tijdens de etappe dat hij niet dezelfde Steven was als voor zijn val, maar dat hij nog zo goed was, hadden we niet durven hopen. We moesten vandaag aankijken hoe het zou gaan. Misschien voelde hij zich slecht en moest hij alsnog stoppen. Hij had toch nog veel in zich vandaag en dat maakt het extra zuur dat hij zijn podiumplaats nog heeft verloren. Het gevoel dat we er zo dichtbij zijn geweest, blijft pijnlijk, maar we hebben als ploeg een fantastische Giro gereden.” De ronde eindigt zondag met een vlakke etappe naar Turijn.

Gerelateerde updates