Kruijswijk komt bergrit Giro d’Italia goed door

Kruijswijk komt bergrit Giro d’Italia goed door

Steven Kruijswijk heeft zich tijdens de 13e etappe van de Giro d’Italia gehandhaafd in de top van het algemeen klassement. De kopman van Team LottoNL-Jumbo werd onderweg ondersteund door zijn ploeggenoten, eindigde de etappe als 7e en staat nu 5e in het klassement. Mikel Nieve (Team Sky) won de rit, Andrey Amador (Movistar) is de nieuwe leider.

 

“De ploeg heeft het de hele dag goed gedaan”, zei ploegleider Addy Engels. “We hadden met Maarten Tjallingii en Enrico Battaglin twee man mee in de grote ontsnapping, maar het was voor Maarten te zwaar om daar bij te blijven. In het eerste peloton, zaten we tijdens de eerste beklimming nog met vijf man. Steven Kruijswijk had vier ploeggenoten om zich heen.”

 

Hoog niveau

Die ploeggenoten hebben Kruijswijk af kunnen zetten aan de voet van de voorlaatste klim. De kopman werd voortdurend ondersteund door Primoz Roglic en zag dat Twan Castelijns bovenop de tweede beklimming van de dag nog in staat was om hem eten en drinken te brengen. “Steven is vandaag niets tekort gekomen”, vervolgde Engels. “Uiteindelijk liet hij zelf ook een hoog niveau zien.”

 

“Ik zat waar ik moest zitten, vandaag”, gaf Kruijswijk aan. “Mijn ploeggenoten hebben me goed ondersteund op de momenten dat ze dat konden. Enrico Battaglin kwam op het juiste moment terug uit de kopgroep. Hij kon even herstellen en reageerde vervolgens sterk op een aanval van Vincenzo Nibali (Astana). Op zo’n moment zie je hoeveel nut het heeft om iemand om je heen te hebben. Aan het einde van de etappe, zat ik op mijn tandvlees, maar ik denk dat de anderen dat ook hadden. Nibali gaat toch voluit voor zijn aanvallen, maar komt niet weg. Dat zegt veel. Bergop zijn we met 6, 7 renners behoorlijk aan elkaar gewaagd.”

 

Slechte dag

Een smet op de goede dag van Team LottoNL-Jumbo, is de opgave van sprinter Moreno Hofland. “Hij had simpel gezegd een slechte dag en kon op de eerste beklimming niet bij een groepje aanhaken”, zei Engels. “Hij heeft in de bevoorrading in de remmen geknepen en is in de auto gestapt.”

 

Zaterdag staat de koninginnenrit van de Giro d’Italia op het programma en krijgen de renners zes beklimmingen voor hun kiezen. “Het wordt een hele zware rit”, gaf Engels aan. “We kennen het gebied, het zijn allemaal serieuze beklimmingen. Steven staat er nog steeds goed bij en de verschillen in de top van het klassement worden alleen maar kleiner. Dat geeft aan dat de toppers aan elkaar gewaagd zijn.”

Gerelateerde updates