Kruijswijk loopt uit op concurrentie

Steven Kruijswijk heeft met succes zijn roze leiderstrui tijdens de klimtijdrit op Alpe di Siusi verdedigd en pakt tijd op de concurrentie. Kruijswijk moest de overwinning nipt laten aan Alexander Foliforov (Gazprom - RusVelo). Het verschil aan de finish was slechts 0.16 seconde. Kruijswijk heeft nu 2’12” op de nummer twee in het algemeen klassement Esteban Chaves (Orica - GreenEdge) en 2’51” op Vincenzo Nibali (Team Astana).

 

De klimtijdrit op Alpe di Siusi was 10,8 kilometer lang. De Rus Foliforov zette een supersnelle tijd neer van 28’39”. Bij het eerste meetpunt werd duidelijk dat Steven Kruijswijk sneller was dan Vincenzo Nibali. De Brabander zette de kopman van Team Astana daar al op 30 seconden. 

 

Jeetje

“Ik had dit niet verwacht en ik denk Jan Boven ook niet”, vertelde een enthousiaste Addy Engels. “Jan deed coaching. Ik reed de auto. Toen we bij het eerste tussenpunt aankwamen, waren we al 30 seconden sneller dan Nibali. Ik dacht jeetje, als hij maar niet te snel gestart is, maar het gaf ook een enorme boost. We zagen dat hij de voorsprong aan het uitbouwen was en dan besef je dat er iets heel speciaals aan het gebeuren is.” 

 

“Op het einde hebben we nog geroepen dat hij voor de rit kon gaan. Maar bergop ga je niet harder dan je kan. In de laatste kilometer zag je dat hij tot op de meet gevochten heeft. Een tweede plaats hier is super maar het belangrijkste is dat hij flink tijd pakt op de concurrentie.” 

 

Kruijswijk werkte het gehele jaar toe naar de Giro d’Italia en trok met de ploeg op hoogtestage in Tenerife waar hij de basis legde voor deze Giro. 

 

Kanshebber

“Dit is mijn grote doel van dit jaar en nu komt gelukkig alles bij elkaar”, zei Kruijswijk na de tijdrit. “Vanochtend hoopte ik dat ik de roze trui zou kunnen behouden en het maakte mij eigenlijk niet uit met hoeveel seconden. Ik had nooit gedacht dat ik mijn voorsprong in het klassement zou kunnen vergroten. Ik ben in vorm en voel me goed. Met de zware laatste week voor de boeg is dat een fijn gegeven en in deze vorm ben ik zeker een kanshebber voor de eindzege. Daar geloof ik na vandaag ook in.”

 

Morgen mogen de renners genieten van een rustdag. Op dinsdag volgt een korte bergrit.

 

Gerelateerde updates