Kruijswijk pakt het roze

LottoNL-Jumbo renner Steven Kruijswijk heeft de roze trui in de Giro d’Italia veroverd. De 28-jarige renner werd tweede in de koninginnerit die gewonnen werd door Esteban Chaves (Team Orica - GreenEdge). Kruijswijk heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 41 seconden op Vincenzo Nibali (Astana) en 1’32” op Chaves. 

 

De dag begon goed voor Team LottoNL-Jumbo. Na een uur koers vormde zich een grote kopgroep van 36 renners met daarbij Twan Castelijns en Primoz Roglic. De groep dunde uit op de eerste twee beklimmingen waardoor een sterke kopgroep met klimmers overbleef. Daarachter reed Steven Kruijswijk steeds in de buurt van de klassementsrenners. Op de Passo Giau gooide Team Astana het tempo omhoog. Kruijswijk kon goed volgen.

 

Juiste moment

“Als ik eerlijk ben hadden we niet gedacht dat dit de meest ideale dag was om aan te vallen”, bekende ploegleider Addy Engels. “Maar iedereen zat zo vreselijk kapot en Steven voelde dat heel goed aan. Hij heeft daarop geanticipeerd en viel op het juiste moment aan.” 

 

“Twan Castelijns en Primoz Roglic waren mee in de vroege vlucht”, vertelde Engels over de ploegtactiek. “Roglic werd pas op de Passo di Giau ingelopen. Ook Enrico Battaglin reed sterk vandaag. Hij heeft Kruijswijk lang kunnen ondersteunen met uit de wind zetten en eten en drinken halen. Wij zijn als ploegleiding heel tevreden over hoe het team hier presteert en voor elkaar werkt.” 

 

Roze trui

“Ik voelde me de hele dag al heel erg goed”, vertelde Steven Kruijswijk na de loodzware etappe. “Ik wist na gisteren dat deze etappe mij goed zou liggen. Op het einde kon ik aanvallen. Chaves kon mee. We werkten goed samen maar ik wist ook dat hij de te kloppen man zou zijn voor de ritzege. Ik wilde zelf ook meer tijd pakken op de andere klassementsrenners voor de roze trui. Dat lukte en ik ben heel erg blij met de roze trui!” 

 

Morgen vervolgt de Giro d’Italia zijn weg met een klimtijdrit van 10,8 kilometer op de Alpe de Siusi.

 

Zelfvertrouwen

“Het is de derde dag in de bergen en ik heb het volste vertrouwen dat ik een goede tijdrit zal rijden”, zei Kruijswijk. “Bergop tijdrijden is anders dan op het vlakke maar ik voel me goed.” 

 

“Steven rijdt nu met de besten  bergop en reed hard in de andere tijdrit”, voegde Addy Engels toe. “Iedereen heeft vandaag op de limiet gereden en Steven rijdt in het roze. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij een goede tijdrit gaat rijden.”

 

Gerelateerde updates