Kruijswijk verliest roze trui door valpartij in 19e rit Giro d’Italia

Kruijswijk verliest roze trui door valpartij in 19e rit Giro d’Italia

Steven Kruijswijk is zijn leidende positie in de Giro d’Italia kwijtgeraakt. In de 19e etappe kwam de kopman van Team LottoNL-Jumbo ten val tijdens de afdaling van de Colle Dell’Agnello en finishte vervolgens op 4’54” van ritwinnaar Vincenzo Nibali (Astana). Esteban Chavez (Orica - GreenEDGE) nam de roze trui over.

 

Het beeld van de voorbije weken in de Giro d’Italia leek zich vrijdag lange tijd te herhalen. Tijdens de 19e etappe was Steven Kruijswijk op de zwaarste berg van de ronde één van de beste klimmers. “Op de top van de Colle Dell’Agnello zat ik wel aan mijn limiet”, zei Steven Kruijswijk. “Ik wilde daarna wat eten en drinken en volgde de andere mannen.” 

 

Pijn

Op dat moment ging het echter fout. Aan het begin van de afdaling kwam Kruijswijk ten val. “Ik maakte een stomme fout. Ik stuurde verkeerd en knalde de sneeuwwand in. Mijn fiets was erg beschadigd, waardoor ik niet meteen verder kon. Nadat ik weer was opgestapt, deed alles pijn. Ik voelde mijn rug en mijn ribben en mijn moraal was gebroken. Ik wist dat ik een voorsprong had en probeerde door te blijven gaan, maar het was voorbij. Ik heb de Giro hier verloren.”

 

Daar wilde zijn ploegleider Addy Engels nog niet in meegaan. “Het is nog niet voorbij voor Steven”, gaf hij aan. “Het was een betere situatie geweest als hij nog steeds de roze trui had gehad. Daar zag het ook naar uit want hij maakte een goede indruk op de Colle Dell’Agnello. De omstandigheden zijn nu niet meer in ons voordeel, maar als Steven in staat is om hiervan te herstellen, kan hij zich misschien nog terug knokken.”

 

Fietswissel

Dat Kruijswijk kort na zijn val werd opgehouden doordat hij niet meteen een nieuwe fiets kon krijgen, had ermee te maken dat de ploegleiders niet voorbij de geloste renners mochten gaan van de organisatie. “Ik was de eerste auto achter de groep van Kruijswijk, maar we kregen geen toestemming om naar hen toe te rijden”, vervolgde Engels. “Daarom hebben we tegen Steven gezegd dat hij op zijn oude fiets moest blijven rijden. Toen we bij hem waren, gaf hij aan dat hij meteen van fiets wilde wisselen. We zijn hem daarna blijven aanmoedigen. Het was meteen duidelijk dat hij vandaag veel tijd zou verliezen, maar morgen staat er weer een zware etappe op het programma. De manier waarop hij is doorgereden, doet vermoeden dat hij nog steeds in staat is om veel te geven.”

 

Kruijswijk is na de etappe naar het ziekenhuis gegaan. Een update met medische informatie volgt later.

Gerelateerde updates