Robert Gesink valt en moet de Ronde van Zwitserland verlaten

Tijdens de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland is Robert Gesink hard ten val gekomen en moest de wedstrijd verlaten. De rit werd gewonnen door wereldkampioen Peter Sagan. LottoNL-Jumbo renner Tom van Asbroeck eindigde als 10e.

Robert Gesink kwam halverwege de koers hard ten val. En volgens ploegleider Jan Boven was het al snel duidelijk dat hij niet meer op de fiets zou stappen. “We zagen al wel dat het niet zo’n valpartij was waar je een renner op de fiets zet en hem weer laat rijden. Je probeert te kijken of het haalbaar is, maar we hadden al snel door dat hij niet meer op de fiets zou stappen.” 

Robert Gesink heeft diverse schaafwonden en is op dit moment met de medische staf voor aanvullend onderzoek naar het ziekenhuis.

Gesink is door ploegleider Jan Boven naar de bus gebracht die 15 kilometer verderop stond. “We hebben Gesink in de auto gezet en meteen naar de bus gebracht waar hij behandeld werd door de dokter, daarna ben ik weer in koers gegaan.”

Door deze valpartij is de Ronde van Zwitserland voor Robert Gesink voorbij. “Ik weet er eigenlijk niks meer van de val.” vertelde Robert Gesink. “Ik ben op m’n hoofd gevallen en m’n helm was kapot. Ik kan me nog herinneren dat ik vanochtend gestart ben, maar verder ben ik het allemaal kwijt.” 

Bert-Jan Lindeman zag de val gebeuren, hij zat in de buurt van zijn kopman toen het gebeurde. “Er zat een gat in de weg en daar ging hij doorheen, zijn handen schoten van het stuur af en hij viel op zijn gezicht.” Lindeman is ontgoocheld na de val van Gesink. “We zaten de hele dag van voren als groep, en dan is dit echt zuur.” Lindeman was een van de renners die samen met Gesink afgelopen week terug kwam van een hoogtestage. “We hebben de afgelopen weken hard gewerkt op hoogte, en dan is dit wel echt zonde.”

Van Asbroeck 10e en Kelderman voorin het peloton

In de hectische sprint werd de kaart Van Asbroeck getrokken. Ploegleider Jan Boven: “We weten dat Paul Martens en Van Asbroeck rap zijn, we hebben s’ochtend in de bus besloten dat we in de finale voor Van Asbroeck gingen rijden.” Van Asbroeck eindigde uiteindelijk als tiende. “Jammer dat dat breukje in het peloton ontstond waardoor hij niet voor de winst mee kon sprinten.”

Wilco Kelderman finishte in het wiel van zijn ploeggenoot Paul Martens op een 22e plaats. “Wilco werd super ondersteund vandaag en hij heeft niet tot het uiterste hoeven gaan.” aldus de ploegleider. “Door het verlies van Robert Gesink, is het nu logisch dat we de kaart Wilco Kelderman gaan trekken.”

Morgen

Op de derde dag van de Ronde van Zwitserland zullen de renners een soortgelijke etappe als vandaag voor de wielen krijgen. “Het is ongeveer hetzelfde als vandaag, maar dan geen rondes. Opnieuw is de finale hectisch worden en ik verwacht opnieuw een sprint.” Aldus de ploegleider Jan Boven over de dag erna. “En dan is het opnieuw morgenochtend beslissen wat we gaan doen als ploeg.”

 

Gerelateerde updates