Roglic mist roze trui op 0,022 seconde

Roglic mist roze trui op 0,022 seconde

Primoz Roglic is vrijdagmiddag 0,022 seconde verwijderd gebleven van een verrassing in de openingstijdrit van de Giro d’Italia. De Sloveen van Team LottoNL-Jumbo reed zijn tijdrit in 11:03 minuten en was daarmee lange tijd de snelste. Tom Dumoulin (Giant - Alpecin) klokte dezelfde tijd, maar bleek uiteindelijk een fractie sneller.

 

“Ik heb niet eens gedroomd van het winnen van deze tijdrit”, zei Primoz Roglic over zijn tweede plaats in de proloog van de Giro d’Italia. “Ik heb dit seizoen een aantal prima tijdritten gereden, maar die waren bij lange na niet van het niveau om met de toppers die hier aan de start staan te kunnen strijden. Toch kwam ik zo dichtbij. Ik denk niet dat ik het ergens heb laten liggen, maar ik heb ook helemaal niet nagedacht tijdens mijn race. Ik heb alles gegeven en om me heen was het een gekkenhuis. Ik kon mijn ploegleider niet eens horen door alle supporters.”

 

Bizar

Ook ploegleider Addy Engels had niet verwacht dat Roglic zo uit zijn slof zou schieten. “We hadden geen rekening gehouden met de kans dat Primoz deze proloog kon winnen”, gaf hij aan. “Hij gaf wel aan dat hij sterker is dan ooit, maar we weten nog niet zoveel van Primoz, dus we wisten ook niet wat dat betekende. Nu weten we dat wel en dat maakt het extra pijnlijk en bizar dat hij niet heeft gewonnen. Hij heeft de tijdrit van zijn leven gereden, maar houdt er geen roze trui aan over.”

 

Toch was het niet die 0,022 seconde waar Engels achteraf het meest van baalde. Jos van Emden, de troef van Team LottoNL-Jumbo in de tijdrit, kwam namelijk ten val. “Dat is zonder twijfel de domper van de dag. Jos was ook goed bezig. Hij krijgt een tik van deze valpartij en die moet hij nu verwerken.” Van Emden zelf baalde na afloop erg. “Ik gleed weg in de bocht”, zei de tijdrit specialist. “Ik kwam hier naartoe om een zo goed mogelijke tijdrit te rijden en dan neem je risico’s. Dat ging niet goed. Ik had een goed gevoel in het eerste gedeelte van de tijdrit en baal er erg van dat het op deze manier afloopt. Mijn Giro bestond eigenlijk maar uit één dag en dat was vandaag.” Van Emden heeft schaafwonden overgehouden aan zijn valpartij.

 

Tijdwinst

Steven Kruijswijk reed als laatste van Team LottoNL-Jumbo en werd 22e. “Hij heeft sterk gereden”, vervolgde Engels. “Hij pakt tijd op de meeste van zijn concurrenten voor het algemeen klassement. Het ziet er goed uit voor Steven.”

 

Het beschermen van Kruijswijk is dan ook de belangrijkste taak tijdens de tweede etappe tussen Arnhem en Nijmegen. “Het zou mooi zijn als we onderdeel kunnen uitmaken van de vroege vlucht, aangezien we door Nederland rijden, maar het hoofddoel blijft dat we de dag goed doorkomen met Steven. Moreno Hofland kan zich daarna mengen in de sprint.”

Gerelateerde updates