Sprinttrein Team LottoNL-Jumbo ontwikkelt zich tijdens Tour of Qatar

Sprinttrein Team LottoNL-Jumbo ontwikkelt zich tijdens Tour of Qatar

Team LottoNL-Jumbo heeft de Tour of Qatar afgesloten met een zevende plaats voor Moreno Hofland in de vijfde en laatste etappe van de wedstrijd. In de rit naar Doha Corniche was te zien dat de sprinttrein van de Nederlandse ploeg steeds beter op elkaar ingespeeld raakt, maar het was niet genoeg om ritwinnaar Alexander Kristoff (Team Katusha) te bedreigen. Mark Cavendish (Team Dimension Data) won het algemeen klassement.

 

De slotetappe van Sealine Beach Resort naar Doha Corniche was vrijdag de vierde kans voor sprinters in de Tour of Qatar. Nadat Moreno Hofland zevende werd in de chaotische massasprint, namen ploegleider Jan Boven en wegkapitein Robert Wagner de tijd om de sprintvoorbereiding van de ploeg te evalueren. “Ik zie dat er stappen worden gemaakt”, zei Boven na afloop. “We zijn vandaag in ieder geval aan sprinten toegekomen. We hebben het plan dat we van tevoren maakten tot in de laatste 500 meter van de etappe uit kunnen voeren. Als je naar onze ontwikkeling tijdens deze wedstrijd kijkt, begonnen we maandag met een shock. We werden fysiek en qua beleving weggereden. De tweede dag ging het al een stuk beter en een dag later werd Jos van Emden tweede in de tijdrit. Die prestaties gaven weer vertrouwen. Gisteren hadden we vervolgens onze beste dag, maar toen verknalden we de sprint omdat we niet meer gefocust waren door de euforie van het waaierrijden. Vandaag zijn we wel rustig gebleven, alleen verloor Moreno 300 meter voor de finish het wiel van onze trein. Op dat gebied moet Moreno ook nog stappen maken. Hij is gewend om de sprint met één extra man te rijden en nu doen we het met z’n allen.”

 

“De ronde van Qatar is een moeilijke wedstrijd met al die wind”, vulde Wagner aan. “De perfecte sprintvoorbereiding ziet er misschien makkelijk uit, maar elke ploeg wil hetzelfde plan uitvoeren. Daarnaast is elke wedstrijd anders en dat vraagt om improvisatie. Op dat gebied hebben wij deze week progressie geboekt. Gisteren hebben we het op de kant gegooid, maar ging het in de laatste vijf kilometer helemaal mis. Vandaag hebben we duidelijke afspraken gemaakt en ging het tot de laatste bocht perfect. Daar verloor Moreno echter ons wiel. Dat is erg jammer, want we hadden een mooie lead-out gevormd. De enige manier waarop we die laatste stappen ook kunnen gaan zetten, is door veel wedstrijden te rijden.”

 

Boven kan door de geboekte progressie tevreden terugkijken op de Tour of Qatar. “Dat moet ook wel. Behalve in de eerste etappe hebben we ons elke dag goed verweerd en laten zien. De manier waarop de mannen met elkaar gewerkt hebben aan de ontwikkeling van onze sprinttrein, geeft een goed gevoel. De volgende stappen zijn een kwestie van vertrouwen. We zijn voortdurend bezig met het inbouwen van automatismen.”

Gerelateerde updates