Tjallingii pakt bergtrui in derde etappe Giro d’Italia

Tjallingii pakt bergtrui in derde etappe Giro d’Italia

Maarten Tjallingii heeft in de derde etappe van de Giro d’Italia de bergtrui veroverd. De ervaren renner van Team LottoNL-Jumbo reed zondag voor de tweede keer dit weekend in de ontsnapping en won de bergsprint op de Posbank. Marcel Kittel (Etixx - Quick Step) won de etappe en greep de leiding in het klassement. Moreno Hofland werd 7e. Primoz Roglic kwam in de slotfase van de etappe ten val en verloor bijna 8 minuten.

 

Wat Maarten Tjallingii zaterdag misliep, lukte hem zondag wel. Hij won de sprint op de Posbank en greep zodoende de leiding in het bergklassement. “Ik heb alles op alles gezet om die sprint te winnen”, zei hij na de etappe met zijn blauwe trui aan. “Het publiek heeft me helemaal opgezweept. De mensen schreeuwden zo hard dat ik mijn benen niet meer voelde. Ik wilde dit zo graag, was er helemaal op gefocust. Bovenop de Posbank blokkeerde ik vervolgens ook volledig. Ik kreeg mijn benen nauwelijks nog rond.”

 

Huldiging

Op het podium genoot Tjallingii zichtbaar van het enthousiasme van het publiek. “Ik heb de beelden van zijn huldiging gezien”, zei ploegleider Addy Engels. “Dat was prachtig. Maarten beloont zichzelf voor twee mooie dagen. Deze bergtrui is fantastisch voor hem.”

 

De vreugde rondom Tjallingii werd aan het einde van de etappe gedeeltelijk overschaduwd door de valpartij van Primoz Roglic. De Sloveen, die voorafgaand aan de rit nog tweede stond in het algemeen klassement, was samen met Martijn Keizer betrokken bij een grote valpartij bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde. “Zijn val is een flinke domper”, vervolgde Engels. “We gingen er niet vanuit dat hij een klassement zou gaan rijden in de Giro, maar dat die aspiraties door een valpartij uit het oog worden verloren, is heel jammer.”

 

Sprint

Na de de val van Roglic, moest Team LottoNL-Jumbo de knop snel omzetten. “Het was meteen duidelijk dat hij niet meer zou terugkomen, dus we moesten verder”, gaf Engels aan. “We hebben Steven Kruijswijk gewoon van voren gehouden en Moreno kreeg opnieuw de kans om voor de sprint te gaan. Het was knap dat hij zevende werd. Hij reed een sterke laatste 200 meter, maar kwam van te ver.”

 

Maandag verplaatst het peloton zich naar het zuiden van Italië en zitten de Nederlandse dagen van de Giro erop. “Deze dagen waren speciaal”, besloot Engels. “Het leken wel drie nationale feestdagen. Morgen voelt voor mij niet als een rustdag. We staan vroeg op en reizen is altijd vermoeiend. Dinsdag gaat het vervolgens te lastig zijn voor de sprinters. Die etappe is misschien geschikt voor Enrico Battaglin en dan moeten we Steven weer zo goed mogelijk in positie zien te houden.”

Gerelateerde updates