Tom van Asbroeck 4e na chaotische sprint

Tom van Asbroeck 4e na chaotische sprint

In de 4e etappe van de Ronde van Zwitserland is Tom van Asbroeck 4e geworden. De Belgische renner van LottoNL-Jumbo moest in de sprint alleen Richeze (Etixx), Gaviria (Etixx) en Sagan(Tinkoff) voor zich laten. Wilco Kelderman kwam als 14e over de streep, maar zakte door de bonificatieseconden van Richeze wel naar de 8e plek in het algemeen klassement.

De 193 kilometer lange etappe naar Champagne werd afgelegd in net iets meer dan 5 uur. “Het was een lange dag, we hadden tegenwind dus het peloton kon ook niet echt goed op snelheid komen.” Ploegleider Jan Boven geeft aan dat het niet zo makkelijk was als het er op tv uitzag. “Vooral in het laatste uur begon het hectischer te worden.”

Lekke band voor Kelderman

“Op 22 kilometer voor de streep kreeg Kelderman een lekke band. Gelukkig hebben de mannen op hem gewacht en hebben we snel kunnen wisselen”, aldus ploegleider Jan Boven. “Op het moment dat Kelderman weer in het peloton kwam, reed de ploeg meteen naar voren. We hadden als plan om op het laatste klimmetje zo ver mogelijk van voren te zitten en dat is ook gelukt. We wisten dat het boven op het klimmetje open was en er dus een kans zou zijn dat het peloton zou breken. Mede doordat de ploeg Kelderman van voren hield, kon Tom van Asbroeck meesprinten.”

Tom van Asbroeck

“Het was toch een beetje gokken vandaag, je weet dat die lastige bocht er in de finale komt, maar hoe dat precies gaat, is altijd afwachten. Sprinten is altijd gevaarlijk, de rotondes in de laatste kilometer zorgden ervoor dat we op een lint op die bocht afkwamen. Dat is weer anders dan dat het peloton over de volle breedte van de weg aan komt stormen.” Door het manoeuvre van Van Poppel ontstond er een gat en sprintte Van Asbroeck naar een 4e plaats. “Ik ben blij dat mijn vorm alsmaar beter wordt. Goed dat we vandaag echt een sprintersetappe hebben gehad, de vorige dagen waren stuk voor stuk harde koersen.” 

Van Asbroeck sluit het eerste deel van de Ronde van Zwitserland met een een goed gevoel af. “De komende dagen worden ook zwaar, ik ga proberen Kelderman zo goed mogelijk te helpen en zelf ook mijn vorm te verbeteren. De afgelopen dagen hebben mij goed gedaan met het oog op het Belgisch kampioenschap”.

Kelderman zakt in algemeen klassement

“De finale was nog wel hectisch, maar Paul Martens heeft mij goed van voren gehouden en dat was ideaal. Morgen gaan we dan echt klimmen, ik ben benieuwd hoe dat gaat.” Wilco Kelderman is blij om morgen de bergen in te gaan. 

Richeze sprong dankzij zijn bonificatieseconden over Kelderman heen in het algemeen klassement. Kelderman begint morgen aan de bergetappe op een 8e plek in het klassement met 23 seconden achterstand op Sagan. 

Korte bergrit

Morgen staat er een relatief korte rit op het programma. In de 126 kilometer tellende etappe tussen Brig en Cari moet er veel geklommen worden. “Morgen gaan we hele andere mannen van voren zien,” legt ploegleider Jan Boven uit. ”We krijgen een hele lange aanloop naar de top van de Furkapas. Vervolgens staat de Gothardpass op het programma, waarna de aankomst naar Cari ook bergop is. De mannen die we gaan zien, zijn die van het klassement.”

Gerelateerde updates