Wilco Kelderman stijgt naar de 7e plaats in het klassement

Wilco Kelderman stijgt naar de 7e plaats in het klassement

Wilco Kelderman stijgt naar de 7e plaats in het algemeen klassement in de Ronde van Zwitserland. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam als 15e over de streep na opnieuw een regenachtige etappe. De dagzege ging net als gisteren naar wereldkampioen Sagan, die in de sprint Albasini en Dillier wist te kloppen.

Nadat er een kopgroep van 8 man een voorsprong van meer dan vijf minuten had gekregen, werd het peloton gecontroleerd door Tinkoff en Lotto-Soudal. In de laatste 50 kilometer brak het peloton in groepen en wist Wilco Kelderman zich voorin te handhaven. “Ik werd goed afgezet door Bram op de eerste klim in de laatste ronde.” De etappe van vandaag ging over een afstand van 192,6 kilometer.

Kelderman attent

“Vanaf het plaatselijke rondje werd er hard doorgereden. De hele dag was het vrij droog, en op het eind begon het keihard te regenen, maar op dat moment waren we al flink aan het koersen dus is het minder opvallend.” Aldus een verregende Wilco Kelderman. In de finale kwam het peloton snel dichterbij en wist Albasini (Orica-GreenEdge) de oversteek te maken. De kopman van LottoNL-Jumbo zag het gebeuren: “Nadat Albasini wegsprong, was de controle een beetje weg. Op het laatste klimmetje ging Sagan aan, maar zat ik helaas ingesloten.” 

In het peloton, dat 3 seconden na Sagan binnenkwam, finishte Kelderman op een 15e plek. Hierdoor stijgt hij naar een zevende plek in het algemeen klassement. “Het is altijd moeilijk te zeggen hoe het precies voelt, maar dit ging wel erg lekker,” aldus een tevreden Kelderman.

Chaotische etappe

Ploegleider Jan Boven zag opnieuw een chaotische etappe. “Onderweg toch weer veel slecht weer gehad en dat maakt het wel hectisch.” Vooral in de laatste rondes moest de ploeg attent koersen. “De laatste rondes van 27 kilometer waren smal en de klimmetjes waren stijl. We hadden het goed verkend en wisten waar we Wilco van voren af moesten zetten.” 

Waar de ploeg al bang voor was, gebeurde ook. “In de plaatselijke rondes brak het peloton in stukken en later nog een keer, als je dan achterin zit dan ben je verloren. Gelukkig konden we Wilco goed van voren afzetten.”Op de laatste klim leek Wilco nog mee te kunnen doen voor de etappezege. “Wilco zat helaas ingesloten toen Sagan ging, maar kwam als tweede of derde over de laatste klim. Wilco heeft zich de laatste kilometers relatief rustig kunnen houden omdat er ploegen waren met grotere belangen.” 

Nog een dag voor sprinters of aanvallers

Morgen is er opnieuw een kans voor de sprinters of aanvaller. Het peloton zal starten in Rheinfelden en 198 kilometer later finishen in Champagne. Ploegleider Jan Boven verwacht een soortgelijk koersverloop: “Morgen is het min of meer hetzelfde als vandaag, maar overmorgen gaan we echt de bergen in.”

Gerelateerde updates