Wilco Kelderman 10e in openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland

Wilco Kelderman 10e in openingstijdrit in de Ronde van Zwitserland

Wilco Kelderman is 10e geworden in de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland. Fabian Cancellara won de 6,4 kilometer lange tijdrit in 7’38”. Wilco Kelderman finishte in een tijd van 7’48”. 

Ploegleider Jan Boven noemt dit een goed resultaat gezien de omstandigheden. “We hebben van te voren goed naar het weer gekeken en hebben toen besloten om Wilco Kelderman rond half 4 te laten starten en Robert Gesink later in de tijdrit.” Ondanks dat ze beiden gedeeltelijk in droge omstandigheden reden zorgde het natte wegdek er toch voor dat de kopmannen niet alle risico’s namen.”Voor Kelderman betekende dit een 10e plek en Gesink finishte als 34e.

Gesink kwam onderweg nog een instortende reclameboog tegen, maar volgens Boven verloor hij hierdoor geen tijd. “Nee, die boog die naar beneden kwam heeft geen invloed gehad, Gesink moest wel even bukken maar dat heeft geen seconden gescheeld.”

De tijd van Gesink was geen verassing voor Jan Boven, “Gesink is geen specialist in deze korte tijdritten en voor zijn doen heeft hij vandaag een goede tijd neer gezet.” Ook wat betreft de tijd van hun andere kopman, Wilco Kelderman, is Boven tevreden. “Zijn vermogens zijn goed dus dat is mooi teken voor de komende dagen.”

Ook de rest van de ploeg deed het erg goed volgens Jan Boven. “Over de breedte ben ik erg tevreden met 4 man in de top 20. Bram(20e) neemt zijn vorm mee uit de Giro, Bert-Jan(18e) laat zien dat zijn tijdrit-trainingen uitbetalen en van Paul(12e) weten we dat als hij in orde is hij ook goed is in korte tijdritten.”

Kelderman finisht als 10e

Wilco Kelderman finishte op een 10e plaats met een achterstand van 10 seconden op Cancellara. Kelderman is blij met zijn vorm, maar had gehoopt op een betere uitslag. “Mijn benen zijn in orde, dus daar ben ik erg blij mee. Maar helaas was de weg nog zo nat dat ik toch wel minder risico's heb genomen.” In de vorige tijdrit, die van de Ronde van Romandië ging Kelderman onderuit in een natte bocht, en dat wilde hij niet nog een keer laten gebeuren. “Tijdens de rit denk je daar niet aan, maar toen ik voor de start zag dat de weg nog nat was dacht ik toch wel even, ik wil hier niet vallen net als in Romandië.”

Kelderman kijkt uit naar de belangrijke dagen in de Ronde van Zwitserland. “Morgen wordt het waarschijnlijk een sprint van een uitgedund peloton maar later in de week gaan we echt bergop. En ik kan niet wachten om daaraan te beginnen.”

Gesink 34e

Robert Gesink moest het doen met een 34e plek in de openingstijdrit, hij verloor 21 seconden op winnaar Fabian Cancellara. Met deze achterstand kan Gesink leven. “Zo’n kort proloog is nooit mijn ding geweest en dan is een 34e plek prima.” Volgens Gesink was hem dit voorgaande jaren nooit gelukt, en is hij blij dat hij de aansluiting weet te houden met de klasementsmannen. 

Robert Gesink is blij als Ronde van Zwitserland de bergen zal opzoeken. “Ik ben een renner die de effecten van een hoogtestage pas laat merkt, dus ik hoop aan het eind van de ronde van Zwitserland goed te zijn”

Afgelopen maand heeft Robert Gesink besloten om zich in de Tour de France te focussen op het eindklassement. Ook in de Ronde van Zwitserland zal dat het doel zijn. “Net als in de Tour ga ik hier ook voor een klassement, door hier goede presentaties neer te zetten ga ik met meer vertrouwen naar de tour.”

Morgen

Volgens ploegleider Jan Boven wordt het morgen vooral afwachten wat het weer gaat doen. “De weersvoorspelling is erg slecht, en als het hier regent dan komt het meteen met bakken uit de lucht.” Het parcours op de tweede dag is een ronde van 47 kilometer welke vier keer moet worden afgelegd. “Er zit een klimmetje in elke ronde, en dat zal er waarschijnlijk voor zorgen dat we niet met een volledig peloton zullen gaan sprinten voor de etappezege. Het is afwachten welke ploegen de koers hard gaan maken.”

 

Gerelateerde updates