be Grand Prix de Wallonie Dames
WorldTeam Women 17 sep '25
1/1 Soiron › Namur 128km
sk Okolo Slovenska / Tour de Slovaquie
WorldTeam Men 17 sep '25 - 21 sep '25
1/5 Bardejov › Bardejov 141km
2/5 Svidník › Košice 169km
3/5 Kežmarok › Banská Bystrica 191km
be Kampioenschap van Vlaanderen
WorldTeam Men 19 sep '25
1/1 Koolskamp › Koolskamp 180km
ca Tour de Gatineau
WorldTeam Women 20 sep '25
1/1 Gatineau › Gatineau 122km
be SUPER 8 Classic
WorldTeam Men 20 sep '25
1/1 Brakel › Haacht 200km
rw World Championships ME - ITT
WorldTeam Women 21 sep '25
1/1 Kigali › Kigali 40km
rw World Championships WE - ITT
WorldTeam Women 21 sep '25
1/1 Kigali › Kigali 31km
fr Grand Prix d'Isbergues - Pas de Calais
WorldTeam Men 21 sep '25
1/1 Isbergues › Isbergues 201km
The Athlete’s FoodCoach voedde het team tot over de eindstreep

The Athlete’s FoodCoach voedde het team tot over de eindstreep

De Tour de France. 21 etappes, meer dan 3.500 kilometer, zware bergetappes, onvoorspelbaar weer en veel concurrentie. Om dag in dag uit op het allerhoogste niveau te presteren, is meer nodig dan sterke benen en tactisch vernuft. Het vraagt om precisievoeding, op het juiste moment en in de juiste vorm geleverd.

Net als voorgaande jaren reisde The Athlete’s FoodCoach met het team mee, van de Grand Départ tot in Parijs. We zorgden ervoor dat elke renner de energie, hydratatie en herstelondersteuning had om tot de allerlaatste etappe te blijven strijden. En met resultaat: twee prachtige etappezeges, de overwinning in het ploegenklassement én Jonas Vingegaard op de tweede plaats van het eindpodium. Prestaties mogelijk gemaakt door teamwork in de breedste zin van het woord.

De dagelijkse strategie van energiemanagement

Elke etappe van de Tour is een unieke uitdaging in energieregulatie. Op vlakke ritten ligt de focus op het sparen van glycogeenreserves voor beslissende sprints. In de bergen gaat het om langdurige inspanningen op hoog intensiteitsniveau, wat maximale koolhydraatinname vereist. En rondom tijdritten verschuift de strategie naar snel opneembare koolhydraten, zodat maximale kracht geleverd kan worden zonder dat de maag te zwaar belast wordt. Oftewel, geen enkele dag is hetzelfde en dit geldt ook voor het voedingsplan. 

"Ik vind het geweldig dat ons menu zoveel variatie heeft! Je krijgt nooit twee keer hetzelfde voorgeschoteld"

Jonas Vingegaard

Meer dan alleen calorieën

Elke dag werd paste de voedingsplannen van alle individuele renners zich aan naar het parcours, de weersomstandigheden en de fysieke gesteldheid van de renners. Op het hoogste niveau maken de kleinste details het grootste verschil. Voeding draait niet alleen om energie leveren, maar om de juiste energie, op het juiste moment. Dat betekent:

  • Maaltijden afstemmen op het etappeprofiel, de weersomstandigheden en de persoonlijke behoeften
  • Hydratatie aanpassen aan hittegolven, berglucht of koude en natte dagen
  • Brandstofinname timen om te voorkomen dat renners in de gevreesde “rode zone” terechtkomen
  • Herstelstrategieën inzetten om spierherstel en glycogeenaanvulling te versnellen voor de volgende etappe

Iedere renner is anders, met eigen behoeften, voorkeuren en tolerantie. Door macronutriënten, micronutriënten en zelfs smaakprofielen precies af te stemmen, blijft de moraal net zo hoog als de prestaties.

Achter de schermen: onze rijdende keuken

Van start tot finish volgt onze kooktruck de karavaan. Een volledig uitgeruste, hypermoderne rijdende keuken die bij elk hotel langs de Tourroute aankomt. Het is het kloppend hart van onze voedingsoperatie, dat ervoor zorgt dat renners altijd consistente, hoogwaardige maaltijden krijgen, ongeacht waar de etappe eindigt.

Elke ochtend, nog voordat de zon opkomt, staan onze chefs al in de keuken. De dag begint met een zorgvuldig samengesteld ontbijt, volledig afgestemd op de etappe die voor de boeg ligt. Van koolhydraatrijke opties voor zware bergritten tot licht verteerbare maaltijden voor tijdritten.

En daarna ging het werk gewoon door. Meer dan 12 uur per dag zorgen de chefs voor een constante stroom aan maaltijden: pre-race snacks, herstelmaaltijden, diners en zelfs avondsnacks om de glycogeenvoorraad op peil te houden en herstel te bevorderen. Tegen het einde van de Tour zijn er meer dan 120 maaltijden bereid. Allemaal tot op de gram afgestemd op de behoeften van de renners. Onze kooktruck levert niet alleen eten; hij levert prestaties, etappe na etappe, tot in Parijs.

Klaar om te presteren

Toen de zon onderging boven de Champs-Élysées en het gejuich door Parijs rolde, was de trots binnen Team Visma | Lease a Bike voelbaar. Jonas stond op het podium, het team pakte de titel van beste ploeg in de Tour, en iedere renner, staflid en chef wist dat ze alles hadden gegeven. Voor The Athlete’s FoodCoach ging het om meer dan alleen een race voeden. Het ging om het voeden van een gedeelde droom, etappe na etappe, maaltijd na maaltijd. Dit was een Tour vol hart, gedreven door toewijding, gedragen tot aan de finishlijn. En één ding is zeker: wij staan klaar om ook de volgende overwinning te voeden.

Gerelateerde updates