Flashback: gele trui en teamspirit in het vizier

Flashback: gele trui en teamspirit in het vizier

Het winnen van de ploegentijdrit in de Tour de France was een van de hoogtepunten van afgelopen jaar voor Team Jumbo-Visma. Maandenlange voorbereiding en teamwork kwamen bij elkaar in Brussel. Huisfotograaf Bram Berkien schoot deze bijzondere foto met een gele Mike Teunissen in het vizier van Amund Grøndahl Jansens tijdrithelm.

Bram: "Eerst had ik de opperste concentratie bij de bus en de warming-up, die volgens een strikt schema verloopt, vastgelegd. Nog voordat de ploeg van start ging, moest ik al naar de finish. De renners leggen die afstand zo snel af dat het in de ongekende drukte nog krap was om vóór hen bij de finish te arriveren. De aankomst was het belangrijkste moment van de dag. Bij een overwinning zou ik de kans krijgen acht dolblije renners en een hoop teamspirit te fotograferen.

Bij de finish baande ik me een weg door de mensenmassa. Op een televisie bij de aankomst zag ik de renners van Team Jumbo-Visma nog net de laatste kilometer afleggen. Ik rende vervolgens naar het gebied achter de meet, zonder de uitslag nog te kennen. Uit de oerkreten en uitzinnige vreugde van de renners kon ik vrij snel aflezen dat overwinning twee een feit was. De volgende momenten waren een heerlijke chaos. De renners ploften neer op de grond en vielen elkaar in de armen. George Bennett probeerde direct na de finish de tv te woord te staan, maar kon vrijwel geen woord uitbrengen. Dylan Groenewegen kwam iets na de eerste vijf renners binnen en werd collegiaal opgewacht door Wout van Aert."

"De foto vat voor mij het eerste weekend van de Tour de France van 2019 samen: ze toont de gele trui én de teamspirit"

Bram Berkien

"In die chaos en snel wisselende momenten zocht ik als fotograaf de uitdaging om scherp te blijven. Me een weg banend tussen collega-fotografen met allemaal dezelfde missie, viel dit beeld me op: kapitein Tony Martin valt de Noorse hardrijder Amund Grøndahl Jansen in de armen. In de reflectie van de bril van Amund is tussen alle journalisten de gele verschijning van Mike Teunissen te zien. Die mag zijn maillot jaune nog een dagje langer dragen. Links daarvan staat het podium klaar om de acht renners van Team Jumbo-Visma te ontvangen. De foto vat voor mij het eerste weekend van de Tour de France van 2019 samen: ze toont de gele trui én de teamspirit."

Amund: "Ik heb mijn helm nog niet af gedaan, dus de foto moet geschoten zijn heel kort nadat ik over de streep kwam. Over de radio hoorde ik al dat we hadden gewonnen. Ik was eerder gelost. Ik was heel blij, maar had meer verwacht van mijn eigen bijdrage. Het voelde dus een beetje apart. Tien minuten eerder was ik teleurgesteld in mezelf. Vervolgens won ik toch ineens een etappe van de Tour de France. Heel bizar. Later had ik eigenlijk pas echt door hoe mooi dit weekend was. Deze foto is daaraan een mooie herinnering."

Gerelateerde updates