Even voorstellen: Aafke Soet

Even voorstellen: Aafke Soet

Aafke Soet pakte in 2018 de winst bij het Europees kampioenschap tijdrijden U23 en veroverde twee dagen later de zilveren medaille tijdens de wegwedstrijd. Afkomstig uit het schaatsen kan ze zich geen betere ploeg wensen dan Team Jumbo-Visma. De jonge renster uit Heerenveen kijkt dan ook reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen.

Waarom heb je de overstap gemaakt naar Team Jumbo-Visma?

"Ik heb altijd geschaatst en daar kende ik Team Jumbo-Visma eigenlijk van. De ploeg heeft het onwijs goed voor elkaar, dat zag je ook de afgelopen jaren bij de mannen. Er zit zoveel kennis en er wordt heel professioneel gewerkt. Dat sprak mij aan. Dat is ook waarom dit team voor mij voelt als de juiste omgeving om mijzelf verder te ontwikkelen."

Hoe gaan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen?

"Heel goed. Ik heb een nieuwe trainster van de ploeg en dat klikt heel goed. Ik heb leuke trainingsschema’s en die pakken tot nu toe erg goed uit. Ik heb uitgekeken naar het eerste trainingskamp, ook om samen te kunnen trainen met mijn nieuwe ploeggenoten die ik vanwege de coronamaatregelen nog niet zo veel heb gezien. Ik voel me in ieder geval heel sterk en ik ga ervan uit dat het helemaal goed gaat komen dit seizoen."

Je hebt vroeger geschaatst, zowel langebaan als shorttrack, waarom heb je toch voor het fietsen gekozen?

"Ik zat eerst met shorttrack bij Jong Oranje. Later heb ik toch voor de langebaan gekozen. Fietsen deed ik er altijd naast, maar ik werd er eigenlijk steeds beter in. Bij de junioren was dit nog makkelijk te combineren, maar vanaf de beloften moest ik een keuze gaan maken. Het hele jaar door wedstrijden werd te veel. Op dat moment vond ik wielrennen leuker, dus toen heb ik daarvoor gekozen. Momenteel schaats ik niet omdat de ijsbaan gesloten is, maar normaal train ik nog wel één keer in de week op het ijs."

Heeft het schaatsen je geholpen om beter te kunnen fietsen?

"Ja, dat weet ik wel zeker. Met name bij de tijdritten. Ik merkte toen ik bij de junioren fietste al dat ik vergeleken met andere meiden best wel veel trainde voor het schaatsen. Daardoor was mijn lichaam al heel goed ontwikkeld en waren mijn spieren al vrij sterk. Ik denk dat ik daar heel veel profijt van heb gehad."

Wat is je eerste herinnering aan het fietsen?

"Dat ik het helemaal niet leuk vond. Het was gewoon als training in de zomer. In het begin vond ik er niks aan, zo saai. Toen ik veertien was, had ik ineens bedacht om weer te gaan trainen bij de wielrenclub. Vervolgens ging ik ook wat wedstrijdjes rijden en dat ging supergoed. Het plezier gaat dan ook mee en ik begon het steeds leuker te vinden."

Wat is het mooiste moment dat je in de sport hebt beleefd?

"Het Europees Kampioenschap voor beloften in 2018. Toen won ik de tijdrit en werd ik tweede in de wegwedstrijd. Dat was voor mij een redelijk succesvol weekend. Ik ging er wel heen met het doel om op het podium te eindigen, maar ik had eigenlijk niet verwacht dat het zou lukken. Dat was heel speciaal."

Wat doe je als niet aan het fietsen bent?

"Ik vind het heel erg leuk om tekenen. Ik schilder ook, vooral met waterverf. Voor mezelf maak ik vaak iets met natuur, maar ik maak ook portretten of teken huisdieren in opdracht voor anderen. Zo hou ik mezelf een beetje bezig."

Welke sporter zie jij als voorbeeld?

"Tom Dumoulin. Hij is goed in lastige ritten bergop, maar heeft daarnaast ook heel veel kracht om goede tijdritten te kunnen rijden. Qua type renster wil ik daar echt nog meer naartoe groeien. Daar zou ik wel over een paar jaar willen zijn."

Wat is jouw levensmotto?

"Voor afgelopen seizoen heb ik door overreaching best een lastige tijd gehad. Mijn moeder zei toen tegen me dat het veel belangrijker is hoe je bent als mens en hoe anderen daarop terugkijken, dan wat je daar omheen doet. Dat is me bijgebleven. Wie goed doet, goed ontmoet. Dat probeer ik altijd vast te houden."

Waar fiets je het liefst?

"Het Baskenland vind ik heel erg mooi. Maar ik heb ook een chaletje in Limburg waar ik heel graag heen ga om te fietsen. De Alpen in Oostenrijk zijn ook schitterend. Eigenlijk geniet ik overal waar het een beetje omhoog gaat."

Wat verwacht je van aankomend seizoen?

"Ik verwacht een heel mooi seizoen te draaien, waarbij ik heel veel voor het team kan betekenen. Dus mooi in dienst van anderen rijden en wellicht soms ook voor eigen kansen gaan. Ik verwacht dat we een heel mooie en veilige omgeving kunnen creëren waar iedereen zich heel prettig voelt en waar we het beste bij elkaar naar boven halen."

Gerelateerde updates